Laden...

Arnhemmer veroordeeld voor onttrekken kind aan ouderlijk gezag, mishandeling en vernieling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Arnhemmer veroordeeld voor onttrekken kind aan ouderlijk gezag, mishandeling en vernieling
Arnhem, 16 juli 2019

De rechtbank veroordeelt een  39-jarige man uit Arnhem tot 4 maanden gevangenisstraf. De man maakte zich schuldig aan het onttrekken van zijn minderjarige zoontje aan het wettelijk gezag, het mishandelen van zijn partner (de moeder van zijn zoontje) en het vernielen van haar spullen.

Illustratieve afbeelding

De man nam op 30 november 2016 zijn 6 maanden oude babyzoontje zonder toestemming van de moeder - die alleen het wettelijk gezag over het jongetje had - mee. Daar voorafgaand had de man ruzie met de moeder. Tijdens die ruzie mishandelde de man de moeder mishandeld en vernielde  hij spullen van haar.
Op een gegeven moment zette de man zijn zoontje in de Maxi-Cosi en zei tegen de moeder dat hij wilde dat zij met hem mee zou komen. De man zette de Maxi-Cosi in de auto  en ging vervolgens achter het stuur zitten. Toen de politie arriveerde is geprobeerd de man tegen te houden. Dit is niet gelukt en de man reed met hoge snelheid weg. De politie startte vervolgens een zoektocht naar de baby, waarbij onder meer een politiehelikopter is ingezet. Ongeveer twee uur later is de baby alleen in de woning van de moeder aangetroffen.

Verstek

Op 2 juli 2019 is de strafzaak inhoudelijk door de rechtbank behandeld. Aangezien de man niet bij de zitting is komen opdagen en de advocaat van de man zich 1 dag voor de zitting heeft onttrokken, is verstek tegen de man verleend. Dit wil zeggen dat behandeling van de strafzaak heeft plaatsgevonden zonder dat de man daarbij aanwezig was.

Onverantwoord gedrag

Naast het feit dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan ernstige feiten, rekent de rechtbank de man zwaar aan dat hij op 30 november 2016 totaal onverantwoord met de veiligheid en gezondheid van zijn zoontje is omgegaan. De man is met de auto met piepende banden weggereden, terwijl het achterportier van de auto nog was geopend en de Maxi-Cosi niet met een gordel was vastgezet. Ook is de man met zijn zoontje de straat op gegaan, terwijl zijn zoontje voor de tijd van het jaar dun was gekleed. Pas na enkele uren heeft de man zijn zoontje weer naar de woning van de moeder terug gebracht en daar alleen achtergelaten in een ledikant. Toen de politie de baby daar huilend en op zijn buik aantrof, zag de politie dat tussen het matras en het ledikant een broodmes zat met de scherpe zijde van het lemmet naar boven. De straf die de rechtbank oplegt is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Uitspraken