Laden...

Arnhemmer veroordeeld voor poging zware mishandeling bedreiging en wapenbezit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Arnhemmer veroordeeld voor poging zware mishandeling bedreiging en wapenbezit
Zutphen, 08 februari 2024

De rechtbank veroordeelt een 45-jarige man uit Arnhem voor een poging zware mishandeling, bedreiging met een vuurwapen en het bezit van dit vuurwapen met bijpassende munitie. Daarbij reed hij op een ander moment onder invloed van alcohol harder dan de maximaal toegestane snelheid. De man krijgt een gevangenisstraf van 361 dagen en tbs met voorwaarden.  Verder legt de rechtbank een rijontzegging op van 15 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

Nadat de man via de telefoon onenigheid had gehad met het slachtoffer, reed hij op 26 februari 2023 met een auto op het slachtoffer af. Vlak voor het slachtoffer stuurde hij met de auto in en reed hij tegen het slachtoffer aan. Vervolgens reed de man een rondje met de auto, stapte uit en liep vervolgens naar het slachtoffer toe. Hij richtte daarbij een doorgeladen wapen op het slachtoffer. Later trof de politie bij de man thuis ook nog meer bijpassende munitie aan.

Op 20 augustus 2022 reed de man als beginnend bestuurder 146 kilometer per uur op een weg waar de maximum snelheid 80 kilometer per uur was.

De rechtbank vindt dat de man - op zijn minst voorwaardelijk - opzet had om het slachtoffer zwaar te mishandelen. Als je gericht instuurt met een personenauto van fors gewicht en grote omvang op een persoon dan aanvaard je de kans dat – als de persoon geraakt wordt – deze zwaar gewond kan raken. Daarbij speelde in deze zaak mee dat het om een smalle straat ging waarbij het slachtoffer geen, althans nauwelijks, tijd en mogelijkheden had om de auto te ontwijken.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Een psychiater en een GZ-psycholoog constateerden tijdens hun onderzoek dat de man – ook tijdens het incident – aan meerdere stoornissen lijdt. Net als deze deskundigen oordeelt de rechtbank dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij de delicten op 26 februari 2023 pleegde. De rechtbank neemt dit mee bij het bepalen van de straf.

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf en tbs met voorwaarden

De rechtbank volgt grotendeels de eis van de officier van justitie. Zij legt een gevangenisstraf op van 361 dagen en tbs met voorwaarden. De rechtbank komt tot een langere rijontzegging, omdat de man de verkeersveiligheid ernstig in gevaar bracht. De rechtbank vindt een ambulante behandeling, zoals voorgesteld door de advocaat niet passend. De rechtbank legt de man geen gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op, omdat de tbs-maatregel voldoende mogelijkheden biedt om de behandeling en begeleiding van de man vorm te geven.

Geen aparte straf voor de snelheidsovertreding

Vanwege de persoonlijke omstandigheden van de man en de door de rechtbank opgelegde straf  voor de poging zware mishandeling en wapenbezit, legt de rechtbank geen aparte straf op voor de snelheidsovertreding. Voor dit delict verklaart de rechtbank de man schuldig zonder oplegging van straf of maatregel.

Uitspraken