Laden...

Arnhemmer veroordeeld voor vrijheidsberoving

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Arnhemmer veroordeeld voor vrijheidsberoving
Zutphen, 01 mei 2018

De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man uit Arnhem tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. Daarnaast krijgt hij een taakstraf van 200 uur. De man krijgt deze straf voor zijn aandeel in het van zijn vrijheid beroofd houden van het slachtoffer.

Het 25-jarige slachtoffer werd onder valse voorwendselen de woning van een mededader ingelokt. Daar werd het slachtoffer in eerste instantie door de mededaders beroofd van zijn vrijheid en vast gehouden. Het slachtoffer dacht een afspraak te hebben met een 16-jarig meisje om seks mee te hebben. In de woning aangekomen bleek dat dit een vooropgezet plan was van de mededaders van de veroordeelde Arnhemmer. Zij sloegen het slachtoffer, pakten zijn spullen af. Zij pakten onder andere zijn pinpas en dwongen het slachtoffer zijn pincode af te geven.

Vastbinden en bedreigingen

Toen 1 van de mededaders met het gepinde geld weer op weg was naar de woning voegde de man uit Arnhem zich bij hem. Samen gingen ze terug naar de woning. Daar bonden ze het slachtoffer (weer) enige tijd vast en werd hem bevolen steeds naar de muur en/of de grond te kijken. Ook dwongen de daders het slachtoffer om zich uit te kleden, waarvan ook videobeelden zijn gemaakt. Verder bedreigden de daders het slachtoffer met een mes en een (nep)vuurwapen en werd er bier over hem heen gegoten. Na enige tijd mag hij weg. De Arnhemmer en zijn mededaders begeleidden het slachtoffer naar het station waarbij ze hem opdroegen niemand iets te vertellen.

Hogere taakstraf

De rechtbank vindt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend bij een dergelijk ernstig feit. Maar de rechtbank komt, onder andere kijkend naar het tijdsverloop, tot een andere straf. Wel vindt de rechtbank dat het gaat om een zeer ernstig feit. Daarom legt de rechtbank een hogere taakstraf op dan de officier van justitie heeft geëist. 

Bijzondere voorwaarden

Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo staat de man verplicht onder toezicht van de reclassering. Daarnaast moet de Arnhemmer een ambulante behandeling ondergaan. Dit vindt de rechtbank noodzakelijk omdat hij geen vaste woonplek, inkomstenbron en startkwalificatie heeft. Daarnaast kampt de man met hoge schulden.

Uitspraken