Laden...

Autobestuurder veroordeeld voor het voorzaken verkeersongeval Hoenzadriel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Autobestuurder veroordeeld voor het voorzaken verkeersongeval Hoenzadriel
Arnhem, 19 juli 2019

De rechtbank veroordeelt een 34-jarige man uit ’s-Hertogenbosch voor het veroorzaken van een verkeerongeval in Hoenzadriel. Hij krijgt een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden, met een proeftijd van 1 jaar opgelegd.


Illustratieve afbeelding

Op 11 april 2017 vond in een bocht op de Hoenzadrielsedijk te Hoenzadriel een botsing plaats tussen een bedrijfsauto en 2 wielrenners. De wielrenners hebben hierbij zwaar lichamelijk letsel opgelopen.

Aanmerkelijk onoplettend en onvoorzichtig gereden

De rechtbank stelt vast dat de man in een bocht op de hele smalle dijk te veel links heeft gereden en daarmee in strijd heeft gehandeld met de verplichting om zoveel mogelijk rechts te houden. De man verklaarde dat hij de wielrenners kort voor de aanrijding wèl in zijn richting heeft zien rijden, maar vlak voorafgaande aan het ongeval niet meer heeft gezien, hoogstwaarschijnlijk omdat hij verblind was door de zon. Hij droeg geen zonnebril en  ook heeft zijn rijgedrag niet aangepast aan de weersomstandigheden. Volgens de rechtbank is de man daarmee tekort geschoten in de zorgvuldigheid die van hem als bestuurder mag worden verwacht. Het ongeval is dan ook aan de mans schuld te wijten, omdat hij daarmee aanmerkelijk onoplettend en onzorgvuldig heeft gereden.

Werkstraf en voorwaardelijke rijontzegging

De officier eiste een werkstraf van 120 uur en ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 1 jaar. De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de man niet eerder met politie en justitie in aanraking is geweest, dat niet is gebleken dat hij zich in het verkeer asociaal gedraagt en dat het ongeval ook op hem veel impact heeft gehad. Tijdens de behandeling van de zitting betuigde de man oprecht zijn spijt. De rechtbank legt een lagere straf op, namelijk een werkstraf van 60 uur. Als bijkomende straf zal de rechtbank een geheel voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 6 maanden opleggen, met een proeftijd van 1 jaar als stok achter de deur om extra oplettend te zijn in het verkeer.

Uitspraken