Laden...

Baarn moet handhavingsverzoek tegen afsluiting paden bij landgoed opnieuw beoordelen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Baarn moet handhavingsverzoek tegen afsluiting paden bij landgoed opnieuw beoordelen
Arnhem, 06 december 2023

In deze zaak draait het om de vraag of de paden ‘Stulpselaan’ en ‘Buurtlaan/Emilialaan’ op het Landgoed Pijnenburg in Baarn openbare wegen zijn. De rechtbank oordeelt dat het pad Buurtlaan/Emilialaan geen openbare weg is in de zin van de Wegenwet. Het pad Stulpselaan is volgens de rechtbank wel een openbare weg. Dit betekent dat de gemeente Baarn het handhavingsverzoek opnieuw moet beoordelen. 

Illustratieve afbeelding

De eigenaren van het Landgoed Pijnenburg in de gemeente Baarn sloten 2 paden op het landgoed af voor fietsverkeer. Het Burgercomité Fietsvrienden Pijnenburg (hierna: Fietsvrienden) en de Fietsersbond waren het daar niet mee eens. Zij verzochten de gemeente om handhavend op te treden tegen de afsluitingen. De gemeente deed dit niet. Volgens de gemeente zijn beiden paden geen openbare wegen in de zin van de Wegenwet. De gemeente gaf aan daardoor niet bevoegd te zijn om tegen de afsluitingen handhavend op te treden. Fietsvrienden en Fietsersbond gingen tegen deze beslissing in beroep bij de rechtbank.

Openbare weg

Een weg is openbaar als de eigenaar daar een openbare bestemming aan geeft. Een weg is ook openbaar als die weg 30 jaar voor iedereen toegankelijk was. Als een weg door de overheid wordt onderhouden, dan wordt deze openbaar als hij 10 jaar voor iedereen toegankelijk was.

Een eigenaar van een weg kan voorkomen dat deze openbaar wordt als de eigenaar binnen de periode van 10 of 30 jaar aangeeft dat de weg slechts met toestemming toegankelijk is. Dit kan een eigenaar doen door het plaatsen van een bordje met opschrift eigen weg, private weg of een soortgelijke aanduiding. De eigenaar moet dat wel doen voordat de weg openbaar wordt. Als een weg eenmaal openbaar is, brengt het plaatsen van een bordje daar geen verandering meer in.           

Pad Buurtlaan/Emilialaan geen openbare weg

De rechtbank oordeelt dat het pad Buurtlaan/Emilialaan geen openbare weg is. Volgens de rechtbank is het niet waarschijnlijk dat het pad in onderhoud is van de overheid. Ook plaatsten de eigenaren bordjes eigen weg. Het pad Buurtlaan/Emilialaan was daardoor minder dan 30 jaar toegankelijk. De gemeente is volgens de rechtbank daarom niet bevoegd om tegen de afsluiting van dat pad op te treden. Dat betekent dat de gemeente zich terecht op het standpunt stelt dat zij niet bevoegd is om handhavend op te treden. 

Pad Stulpselaan wel openbare weg

Voor het pad Stulpselaan ligt dat anders. De rechtbank oordeelt dat het pad aan de Stulpselaan wel een openbare weg is in de zin van Wegenwet. Ook dit pad is niet onderhouden door de overheid. 

Maar Fietsvrienden en de Fietsersbond maakten aannemelijk dat dit pad in ieder geval al sinds 1939 voor iedereen toegankelijk was als fietspad.

Er staan bij het pad Stulpselaan borden met eigen weg erop. Maar het is niet aannemelijk dat die borden eerder dan in de jaren '70 zijn geplaatst. Aangenomen kan daarom worden dat het pad een periode van meer dan 30 jaar voor fietsverkeer toegankelijk was. De plaatsing van de borden met opschrift eigen weg na het verstrijken van die termijn van 30 jaar kon niet meer voorkomen dat het pad Stulpselaan openbaar is geworden.

Volgens de rechtbank is de gemeente bevoegd om handhavend op te treden tegen de sluiting. De gemeente zal dus opnieuw moeten beoordelen of zij gaan handhaven tegen de afsluiting van het pad Stulpselaan. Daarvoor moet de gemeente een nieuwe beslissing op het bezwaar van Fietsvrienden en de Fietsersbond nemen. 

Uitspraken