Laden...

Bastion hotel mag ontsluitingsweg over percelen van buren aan Neerbosscheweg blijven gebruiken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Bastion hotel mag ontsluitingsweg over percelen van buren aan Neerbosscheweg blijven gebruiken
Arnhem, 04 september 2020

Het is vooralsnog niet aannemelijk dat Bastion door verjaring een recht van weg heeft verkregen over de naastgelegen percelen aan de Neerbosscheweg in Nijmegen. Omdat de belangen van Bastion bij gebruik van de ontsluitingsweg zwaarder wegen dan de belangen van de buren bij afsluiting van die weg, mag Bastion de ontsluitingsweg echter wel gebruiken totdat de rechter in de bodemzaak heeft beslist of Bastion een recht van weg heeft verkregen door verjaring. De buren en Dornick, de beheerder van de percelen waarop de appartementen staan, mogen de ontsluitingsweg tot die tijd niet afsluiten. Dat oordeelt de kortgedingrechter. 

Bastion vordert in het kort geding dat de buren en Dornick de ontsluitingsweg in de richting van de Neerbosscheweg niet mogen belemmeren. Volgens Bastion is zij door verjaring rechthebbende geworden op een recht van weg over de buurpercelen Volgens de buren en de beheerder mocht Bastion de ontsluitingsweg gebruiken op grond van een (mondelinge) afspraak, van een recht van weg is volgens hen geen sprake. Omdat er behoefte bestaat aan extra parkeergelegenheid voor de huurders, mag de ontsluitingsweg worden afgesloten, zo vinden zij.

Geen bezit

In het kort geding is het de vraag of aannemelijk is dat Bastion een recht van weg heeft verkregen door verjaring. Hiervoor is onder meer vereist dat Bastion het recht van weg ondubbelzinnig in bezit heeft genomen. De kortgedingrechter is van oordeel dat dit niet het geval is. Dat betekent dat niet aannemelijk is geworden dat Bastion door verjaring eigenaar is geworden van het recht van weg.

Het belang van Bastion bij gebruik van de ontsluitingsweg weegt echter zwaarder dan het belang van de buren en de beheerder bij afsluiting ervan. Bastion maakt al 28 jaar gebruik van de ontsluitingsweg en dat is al die tijd (stilzwijgend) toegestaan. De buren en de beheerder willen de ontsluitingsweg nu afsluiten om zo extra parkeerplaatsen te realiseren voor de huurders. Bij afsluiting van de ontsluitingsweg is het Bastion hotel echter niet meer bereikbaar vanaf de Neerbosscheweg terwijl de buren nog niet zijn begonnen met de aanleg van de extra parkeerplaatsen. Ook speelt mee dat er al een bodemprocedure over dit geschil loopt waarin de rechter binnen afzienbare tijd uitspraak zal doen. Dat betekent dat Bastion de ontsluitingsweg mag gebruiken totdat de rechter in de bodemzaak heeft beslist of Bastion een recht van weg over de percelen van de appartementseigenaren heeft verkregen door verjaring.

Uitspraken