Laden...

Beslissing rechtbank over onderzoekswensen liquidatiezaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Beslissing rechtbank over onderzoekswensen liquidatiezaken
Arnhem, 25 april 2018

In de onderzoeken die betrekking hebben op de liquidatie op 31 december 2015 in Kerkdriel, eerdere voorbereidingshandelingen voor een liquidatie van dezelfde broers, een liquidatie op 7 november 2015 in Krommenie en een poging tot liquidatie op 3 april 2016 in Amsterdam, geeft de rechtbank in de zaken van de 6 verdachten haar beslissing over de onderzoekswensen.

Onderzoekswensen in alle zaken

Ennetcom is een Nederlands bedrijf dat beveiligde Blackberry telefoons aanbood. Met de zogenaamd PGP (Pretty Good Privacy)-telefoons is het mogelijk om versleuteld berichten en notities op te stellen en te verzenden. Als gevolg van een strafrechtelijk onderzoek in een andere strafzaak naar het bedrijf Ennetcom is de server van dit bedrijf, met daarop alle data, in beslag genomen. Deze data zijn via een zoekmachine, genaamd Hansken, door het NFI onderzocht.
De rechtbank gaat in alle zaken een deskundige benoemen aan wie onder meer vragen kunnen worden gesteld over de server van Ennetcom en de zoekmachine Hansken. Verdere vragen zullen ook aan de eigenaar van Ennetcom kunnen worden gesteld. Deze eigenaar zal als getuige worden gehoord. Naast deze mogelijkheden om vragen te stellen, worden de advocaten ook in de gelegenheid gesteld zelf onderzoek te doen naar de Ennetcom-data in de zaak/zaken van hun cliënt.

Tot slot wordt voor wat betreft de server van Ennetcom in alle zaken een selectie aan stukken uit een ander strafrechtelijk onderzoek toegevoegd aan het dossier.

Onderzoekswensen per verdachte

Verder is in enkele zaken verzocht om andere stukken, bijvoorbeeld met betrekking tot telecom- of zendmastgegevens, toe te voegen aan het dossier. De rechtbank stemt bij sommige van deze verzoeken in om enkele stukken aan het dossier toe te voegen. In 1 van de zaken is verzocht om een deskundige op het gebied van zendmastgegevens en een deskundige op het gebied van de beoordeling van camerabeelden te benoemen. De rechtbank wijst deze verzoeken, net als het verzoek tot het horen van een consultant justitieel aftappen en monitoren als getuige, in die zaak toe.

Verzoeken over afsplitsing en voorlopige hechtenis

In enkele zaken zijn nog verzoeken gedaan om de zaak van een verdachte af te splitsen van de andere zaken, zodat deze eerder kan worden behandeld. Kijkend naar de verwevenheid van de zaken wijst de rechtbank deze verzoeken af. Verder is in enkele zaken verzocht om de verdachten, al dan niet onder voorwaarden, vrij te laten. Ook deze verzoeken wijst de rechtbank af. 

Uitspraken