Laden...

Bestuurder bestraft voor poging doodslag 2 voetgangers Apeldoorn

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Bestuurder bestraft voor poging doodslag 2 voetgangers Apeldoorn
Zutphen, 17 april 2018

De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man voor een poging tot doodslag op 2 voetgangers. Hij krijgt van 413 dagen jeugddetentie, waarvan 365 dagen voorwaardelijk. Hiervoor geldt een proeftijd van 2 jaar en aftrek van de tijd die de man al in voorarrest doorbracht. Daarnaast krijgt de man een taakstraf van 200 uur en een rijontzegging van 24 maanden.

De man reed op 18 december 2017 in Apeldoorn in op 2 voetgangers. De man reed met aanzienlijke snelheid, zonder af te remmen, abrupt en zonder enige aanleiding, op beide voetgangers af terwijl zij zich op het voetgangerspad bevonden. Daarbij werd 1 van de voetgangers door de auto geraakt. Hierdoor liep hij letsel aan zijn linkervoet op. De andere voetganger kon net op tijd wegspringen. 

Opzettelijk ingereden op voetgangers

Uit de handelwijze van de man leidt de rechtbank af dat hij niet de macht over het stuur heeft verloren, zoals hij zelf verklaarde, maar dat hij opzettelijk op beide personen ingereden is. De rechtbank oordeelt dat het gedrag van de man zozeer gericht was op het teweeg brengen van een (dodelijk) ongeval, dat het niet anders kan zijn dan dat hij de aanmerkelijke kans op dat gevolg daarvan willens en wetens heeft aanvaard.

Straf gelijk aan eis officier

Uit de handelwijze van de man leidt de rechtbank af dat hij niet de macht over het stuur heeft verloren, zoals hij zelf verklaarde, maar dat hij opzettelijk op beide personen ingereden is. De rechtbank oordeelt dat het gedrag van de man zozeer gericht was Bij de bepaling van de straf weegt de rechtbank, naast de ernst van de feiten, mee dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Kijkend naar de persoon van de man, oordeelt de rechtbank dat de door de officier van justitie gevorderde straf passend is. 

Schadevergoeding

Aan de voetganger die letsel opliep moet de man een schadevergoeding van ruim 4.000 euro betalen. Aan de andere voetganger moet de man ruim 800 euro betalen.

Uitspraken