Laden...

Broers 7 jaar cel in voor onder meer deelname criminele organisatie en afpersing

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Broers 7 jaar cel in voor onder meer deelname criminele organisatie en afpersing
Arnhem, 21 februari 2018

De rechtbank veroordeelt 2 broers voor onder meer het vervalsen van werknemersverklaringen en salarisspecificaties, medeplegen van grootschalige hennepteelt, deelname aan een criminele organisatie en afpersing. De broers krijgen allebei een gevangenisstraf van 7 jaar opgelegd.  

Criminele organisatie

De broers, een 52-jarige man uit Nijmegen en een 51-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, vormden samen met hun in 2017 veroordeelde 47-jarige broer een criminele organisatie. De jongste broer maakte zich met medeweten van zijn 2 oudere broers schuldig aan het vervalsen en gebruiken van werknemersverklaringen en salarisspecificaties. Met de valse papieren konden katvangers panden huren waar de criminele organisatie vervolgens hennepkwekerijen in kon bouwen. De 52-jarige man bracht de katvangers in contact met de verhuurders en hielp af en toe mee met het opbouwen van de hennepkwekerijen. De 51-jarige man speelde een leidende rol. Als katvangers werden voornamelijk kwetsbare mensen geselecteerd die op deze manier door de broers soms tegen hun zin bij misdrijven werden betrokken. Dit deden zij in een nauw samenwerkende organisatie, waarin de broers allen een rol speelden

Afpersing

Daarnaast zijn de 52-jarige en de 51-jarige mannen betrokken geweest bij 3 afpersingen. Zij zochten in het gezelschap van nog 1 tot 3 andere verdachten de slachtoffers thuis of op het werk op. Zij hebben geprobeerd de slachtoffers te dwingen tot afgifte van geld, wat bij 1 slachtoffer gepaard is gegaan met fysiek geweld. Bij dat slachtoffer is de afpersing gelukt, het slachtoffer heeft hen enkele duizenden euro’s gegeven.

Redenen voor de opgelegde straf

De broers zijn veroordeeld voor heel ernstige misdrijven. Een criminele organisatie met als doel het op grote schaal kweken van hennep heeft een ontwrichtende werking op de maatschappij. Zo’n organisatie draagt namelijk in belangrijke mate bij aan benadeling van de volksgezondheid en aan het circuit van crimineel geld dat alleen via inzet van (andere) criminele middelen kan worden witgewassen. Daarbij hebben de broers zich schuldig gemaakt aan afpersing van diverse personen. De slachtoffers hebben dit als buitengewoon bedreigend ervaren. Beide broers zijn in het verleden eerder veroordeeld voor soortgelijke misdrijven. Een forse gevangenisstraf van 7 jaar voor beide broers is daarom passend volgens de rechtbank.

De volledige uitspraken worden binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken