Laden...

Broers veroordeeld voor diefstal en oplichting door babbeltrucs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Broers veroordeeld voor diefstal en oplichting door babbeltrucs
Zutphen, 29 november 2019

De rechtbank veroordeelt een 58-jarige man uit Arnhem voor 2 diefstallen door middel van een babbeltruc. Hij krijgt een gevangenisstraf van 1 jaar. De officier van justitie eiste 2 weken geleden dezelfde straf voor de Arnhemmer.

Door zich voor te doen als politieagent wist de man bij een 89-jarig slachtoffer in huis binnen te komen. Nadat de man de woning verliet, kwam het slachtoffer er achter dat zij een geldbedrag van 10 duizend euro kwijt was. Bij het tweede slachtoffer, een 86-jarige vrouw, zei de man dat hij van de inbraakpreventie was en dat er bij de vrouw was ingebroken. De man nam uit die woning de lade van de kluis - met daarin 8 duizend euro mee. Met babbeltrucs kreeg de man de slachtoffers zo ver dat ze lieten zien waar ze hun geld bewaarden.

Schaamteloos

De man werd ook verdacht van een andere diefstal en een oplichting. Hiervan wordt de man vrijgesproken. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij op geraffineerde en schaamteloze wijze veel geld afpakte van de door hun hoge leeftijd kwetsbare slachtoffers.

Schadevergoeding

De man moet aan de slachtoffers een schadevergoeding van respectievelijk 10.450 en 1.360 euro betalen.

Broer ook veroordeeld

Een 53-jarige man uit Huissen, die ook bij deze zaak betrokken was en de broer is van de Arnhemmer, is veroordeeld voor het samen plegen van oplichting door middel van een babbeltruc. Dit deed hij met mogelijk 2 anderen, maar onduidelijk is met wie. De daders deden zich voor als politie en vertelden leugens over een onderzoek naar bankfraude. Het slachtoffer moest van hen geld pinnen en aan hen afgeven, zogenaamd om het te laten controleren op echtheid. Het slachtoffer raakte op die manier bijna 16 duizend  euro kwijt.  De rechtbank legt de man een celstraf van 6 maanden op. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Daarnaast moet de Huissenaar de 16 duizend euro aan het slachtoffer terugbetalen.

Uitspraken