Laden...

Brummenaar schuldig aan verkrachting op terrein GGNet

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Brummenaar schuldig aan verkrachting op terrein GGNet
Zutphen, 15 februari 2024

De rechtbank veroordeelt een 77-jarige man uit Brummen voor verkrachting. Hij krijgt een gevangenisstraf van 3 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Daarbij moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 10 duizend euro. 

De man verkrachtte een vrouw in juni 2022. Hij sprak een voor hem wildvreemde vrouw aan die op het terrein van GGNet liep. De vrouw stapte in de bus van de man en moest vervolgens tegen haar wil verschillende seksuele handelingen verrichten en ondergaan

Grote impact

De man maakte op een wrede manier inbreuk op de lichamelijk integriteit van het slachtoffer. Hij ging hierbij meerdere keren voorbij aan haar verbale en non-verbale signalen van verzet. Het is algemeen bekend dat een verkrachting tot psychisch letsel kan leiden en een grote impact heeft op het leven van een slachtoffer.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij uitsluitend vanuit zijn eigen gevoelens van lust handelde. Daarbij toonde hij op geen enkele wijze inzicht in zijn handelen. De verkrachting had grote impact op het leven van het slachtoffer. Dit volgde ook uit de tijdens de rechtszaak afgespeelde video waarin zij het spreekrecht uitoefende. 

Meewerken aan behandeling

De reclassering sprak met de man en vindt het belangrijk dat hij meewerkt aan een poliklinische behandeling waarin zijn inzicht in zijn geestesgesteldheid, seksualiteit en de opbouw naar ongewenste/delict gevaarlijke situaties vergroot wordt. De rechtbank gaat hier in mee. 

Bijzondere voorwaarden

Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de man zich melden bij de reclassering en zich laten behandelen door Transfore. Verder mag hij op geen enkele wijze contact opnemen met het slachtoffer. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man ruim 10 duizend euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. 

Uitspraken