Laden...

Burgmeester Wijchen mocht hond in beslag nemen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Burgmeester Wijchen mocht hond in beslag nemen
Arnhem, 13 maart 2024

De burgemeester van Wijchen mocht een hond  in beslag nemen die andere honden had gebeten. Dat oordeelt de rechtbank. Volgens de rechtbank mocht de burgemeester dit doen, omdat het baasje van de hond een eerder opgelegde aanlijn- en muilkorfgebod overtrad. 

Illustratieve afbeelding

Deze zaak gaat over het in beslag nemen van hond, Buddy genaamd. In het verleden beet Buddy een andere hond. De burgemeester wees Buddy daarom aan als gevaarlijke hond. Daarbij legde de burgemeester ook een kort aanlijn- en muilkorfgebod op voor Buddy. De eigenaar van Buddy hield zich niet aan het opgelegde aanlijn- en muilkorfgebod. Daarom nam de burgemeester Buddy op 9 augustus 2022 tijdelijk in beslag. Vervolgens onderwierp een gedragsdeskundige de hond aan een gedragsonderzoek. Volgens de gedragsdeskundige was de kans zeer hoog dat Buddy opnieuw een bijtincident zou veroorzaken naar volwassenen, kinderen en honden. Dit gedrag was volgens de onderzoeker niet te trainen waardoor Buddy niet herplaatsbaar is in de samenleving. De onderzoeker adviseerde daarom om Buddy te laten euthanaseren. Naar aanleiding van de conclusies van het gedragsonderzoek nam de burgemeester het besluit om Buddy definitief in beslag te nemen. De eigenaar van Buddy was het hier niet mee eens en stelde daarom beroep in. 

Overtreden aanlijn- en muilkorfgebod

De rechtbank oordeelt dat de burgemeester Buddy in beslag mocht nemen, omdat het eerder opgelegde aanlijn- en muilkorfgebod is overtreden. Verder mocht de burgemeester bij zijn besluit uitgaan van het rapport van het gedragsonderzoek. Dit rapport maakte inzichtelijk hoe de gedragsdeskundige tot haar conclusies en aanbevelingen kwam. De conclusies van de gedragsdeskundige kwamen ook overeen met de latere toelichtingen van de gedragsdeskundige en de opslaghouder van Buddy over het gedrag van Buddy. Verder is er geen aanleiding om aan te nemen dat de gedragsdeskundige niet objectief is.

Toekomst Buddy

Dat de burgemeester Buddy in beslag mocht nemen, betekent niet dat er een besluit is genomen over wat er nu met Buddy gaat gebeuren. Na de uitspraak van de rechtbank zal de burgemeester aan de eigenaar van Buddy vertellen wat er met Buddy gaat gebeuren. Als de eigenaar het daar niet eens is kan hij een rechtszaak starten bij de burgerlijke rechter.

Uitspraken