Laden...

Cel- en taakstraf voor met auto inrijden op persoon in Ede

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Cel- en taakstraf voor met auto inrijden op persoon in Ede
Arnhem, 14 februari 2024

De rechtbank veroordeelt een 21-jarige man uit Ede tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en een taakstraf van 200 uur voor een poging tot zware mishandeling en een vernieling. De man moet zich 3 jaar lang laten behandelen, meewerken aan controle van het gebruik van alcohol en drugs en zich melden bij de reclassering. Daarbij krijgt de man een rijontzegging.

Illustratieve afbeelding
Op 14 januari 2023 maakte de man zich schuldig aan een poging tot zware mishandeling door met zijn auto op personen in te rijden met wie hij eerder die avond in de kroeg een woordenwisseling had. 1 van die personen werd door de auto van de man geraakt. Verder maakte de man zich op 11 februari 2022 schuldig aan de beschadiging van een auto. 
De officier van justitie verweet de man ook dat hij zijn ex-vriendin had mishandeld. Daarvan spreekt de rechtbank hem vrij, omdat er geen bewijs is dat de vrouw ook echt pijn of letsel had door het handelen van de man.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De man is door een psycholoog onderzocht. De psycholoog adviseerde de man verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren, omdat bij de man sprake is van meerdere stoornissen. De rechtbank volgt dit advies en verklaart de man verminderd toerekeningsvatbaar. Hierdoor krijgt de man een lagere straf.

De straf

De rechtbank volgt de eis van de officier van justitie en legt de man een voorwaardelijke celstraf van 4 maanden op, met een proeftijd van 3 jaar. In die 3 jaar moet de man zich melden bij de reclassering, behandeling volgen en meewerken aan controle van alcohol en drugs. De officier van justitie eiste een proeftijd van 2 jaar, maar de rechtbank vindt het belangrijk dat de man langdurig behandeld en begeleid kan worden. 

Daarbij moet de man een taakstraf van 200 uur verrichten en krijgt hij een rijontzegging van 18 maanden (540 dagen), waarvan 213 dagen voorwaardelijk. De man was zijn rijbewijs al eerder 327 dagen kwijt en hoeft deze dus niet opnieuw in te leveren, tenzij hij binnen de proeftijd van 3 jaar opnieuw een strafbaar feit pleegt.

De auto waarmee de man op het slachtoffer inreed wordt verbeurd verklaard. Deze auto krijgt de man dus niet terug.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan het slachtoffer van de poging tot zware mishandeling een bedrag van ruim 2.700 euro aan schadevergoeding betalen, bestaande uit een bedrag van 728,05 euro aan beschadigde kleding en eigen risico voor het ambulancevervoer en een bedrag van 2.000 euro aan smartengeld. Aan de eigenaar van de beschadigde auto moet de man een bedrag van 477,95 euro betalen voor de schade aan de auto.

Uitspraken