Laden...

Cel- en taakstraf voor seksueel binnendringen bij vrouw die verminderd bij bewustzijn was

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Cel- en taakstraf voor seksueel binnendringen bij vrouw die verminderd bij bewustzijn was
Arnhem, 20 januari 2023

De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man tot een celstraf van 181 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk, voor het seksueel binnendringen bij een vrouw die in staat van verminderd bewustzijn verkeerde. De man krijgt ook een taakstraf van 200 uur.

De man nam de vrouw na een avond stappen in Arnhem mee naar zijn huis, omdat zij er slecht aan toe was en haar eigen woning niet in kon. Diezelfde ochtend verrichtte hij seksuele handelingen bij de vrouw. 

Verminderd bewustzijn

De vraag die de rechtbank moet beantwoorden is of de vrouw tijdens het feit in een staat van verminderd bewustzijn verkeerde. De rechtbank oordeelt dat dit het geval is. De vrouw verkeerde die avond in een bijzonder slechte toestand. De man was hiervan op de hoogte. Toch koos hij ervoor om slechts enkele uren daarna seksuele handelingen bij haar te verrichten zonder zich vooraf te verzekeren van uitdrukkelijke toestemming. De man aanvaarde hiermee volgens de rechtbank bewust de aanmerkelijke kans dat de vrouw tijdens de seksuele handelingen (nog) in een staat van verminderd bewustzijn verkeerde. 

Vertrouwen beschaamd

Hoewel de rechtbank ervan uitgaat dat de intenties van de man in eerste instantie wellicht goed waren, maakte hij wel op enig moment misbruik van de situatie en beschaamde daarmee het vertrouwen en de lichamelijke integriteit van de vrouw op grove wijze. Met de opgelegde straf wordt recht gedaan aan de mate van grensoverschrijdend gedrag van de man en duidelijk gemaakt dat hij niet in herhaling moet vallen. De rechtbank komt tot een andere straf de officier van justitie, omdat zij minder handelingen bewezen vindt. Daarnaast houdt de rechtbank rekening met de aanzienlijke gevolgen die een langdurige gevangenisstraf voor de man zouden hebben. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding aan de vrouw betalen van ruim 2.500 euro.

Uitspraken