Laden...

Cel- en taakstraffen voor autodiefstal en -heling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Cel- en taakstraffen voor autodiefstal en -heling
Arnhem, 07 november 2023

De rechtbank veroordeelt 3 mannen in de leeftijd van 26 tot 36 jaar uit Den Haag en Delft tot cel- en taakstraffen voor de diefstal en heling van auto’s en kentekenplaten. De rechtbank spreekt verder een 22-jarige man uit Den Haag vrij van de diefstal en heling van een auto.

Illustratieve afbeelding
Op 6 juli 2020 vond in Beuningen een vergismoord plaats. Bij deze moord gebruikten de daders onder andere een Volkswagen Transporter en een Renault Mégane. Bij het onderzoek naar de moord deed de politie ook onderzoek naar de herkomst van de daarbij gebruikte voertuigen. Hierbij stuitte de politie op de 36-jarige man, de 26-jarige man en de 22-jarige man als verdachten. De mannen worden enkel verdacht van de diefstal/heling van de auto’s.

Vrijspraak diefstal / heling Volkswagen Transporter en Renault Mégane

De rechtbank spreekt de 36-, 26- en 22-jarige man vrij van de diefstal en heling van de Renault Mégane. De rechtbank kan niet vaststellen wanneer de Mégane precies gestolen is en of de mannen hierbij betrokken waren. Wel stelt de rechtbank vast dat de 22-jarige en de 26-jarige man op 4 juli 2020 de Renault Mégane naar Amsterdam brachten. Maar de rechtbank kan op basis van het dossier niet vaststellen dat zij ook wisten dat de auto gestolen was. 

De 36-jarige man werd verder verdacht van de diefstal/heling van de Volkswagen Transporter, maar ook daarvan spreekt de rechtbank hem vrij. Het enige bewijs voor dit feit is dat op de telefoon van de man foto’s van dit voertuig stonden die via SnappCar waren geraadpleegd. Dat levert onvoldoende bewijs voor diefstal of heling op, oordeelt de rechtbank.

De andere auto’s

Op 17 september 2020 werd een Renault Clio gestolen door de 36-jarige man. Hij en de 26-jarige man werkten samen bij het verkopen van de auto en boden deze via Telegram aan. De koop ketste af, omdat de politie de auto een dag ervoor aantrof en het in beslag nam. De rechtbank veroordeelt de 36-jarige man voor diefstal en 26-jarige man voor heling van de auto.

De politie observeerde de 36-jarige man een tijd. Hierbij werd hij 2 keer gezien in de buurt van 2 verschillende gestolen Volkswagen Caddy’s. In beide gevallen was hij samen met een 29-jarige man en reden zij samen naar een wasbox. In de wasbox verwisselden zij beide keren de kentekenplaten van de auto’s. 1 van deze sets kentekenplaten bleek gestolen te zijn. De rechtbank veroordeelt de 36-jarige man voor de heling van de beide auto’s en van de set kentekenplaten. De rechtbank veroordeelt de 29-jarige man voor de heling van 1 Caddy en een set kentekenplaten. 

Veroordeling

De officier van justitie eiste tegen de 36-jarige man een celstraf van 30 maanden, tegen de 26-jarige man een celstraf van 12 maanden en tegen de 29-jarige man een celstraf van 6 maanden. De rechtbank legt lagere straffen op, omdat zij in sommige gevallen minder bewezen vindt dan de officier van justitie, maar ook omdat in soortgelijke zaken lagere straffen worden opgelegd. 

  • De 36-jarige man krijgt een celstraf van 9 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Het lijkt erop dat hij zijn werk had gemaakt van het stelen en helen van auto’s.
  • De 29-jarige man krijgt een voorwaardelijke celstraf van 1 maand met een proeftijd van 2 jaar en een taakstraf van 120 uur. Uit het onderzoek in zijn telefoon kwam naar voren dat ook hij zijn werk had gemaakt van de diefstal en heling van auto’s.
  • De 26-jarige man krijgt een celstraf van 3 maanden, omdat hij eerder ook veroordeeld is voor vermogensdelicten met betrekking tot vervoersmiddelen (brom-/snorfietsen) en daar kennelijk niet genoeg van heeft geleerd.
  • De rechtbank spreekt de 22-jarige vrij van de diefstal/heling van de Renault Mégane. De officier van justitie eiste een celstraf van 8 maanden tegen hem.

Schadevergoeding

3 slachtoffers vroegen om schadevergoeding. De eigenaresse van de Renault Mégane krijgt geen schadevergoeding, omdat alle verdachten zijn vrijgesproken. De eigenaar van een Volkswagen Caddy krijgt geen schadevergoeding, omdat de rechtbank niet kan vaststellen dat hij schade leed door de heling van de auto. De eigenaar van de Renault Clio krijgt wel schadevergoeding van bijna 300 euro, omdat de 36-jarige man wordt veroordeeld voor de diefstal van deze auto en hij hierdoor schade leed.

Uitspraken