Laden...

Cel- en taakstraffen voor onder meer woninginbraak Voorst

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Cel- en taakstraffen voor onder meer woninginbraak Voorst
Zutphen, 30 november 2023

De rechtbank veroordeelt 5 mannen tot celstraffen voor een mislukte woninginbraak in Voorst. Daarbij maakten 2 van deze mannen zich schuldig aan een andere woninginbraak in Voorst, waarbij de mannen het hele huis overhoop haalden en spullen meenamen. De rechtbank legt – afhankelijk van ieders aandeel in het geheel - cel- en taakstraffen op. 

Illustratieve afbeelding
De mannen spraken in de avond van 19 januari 2023 met elkaar in Arnhem af. Vervolgens reden zij naar Voorst en betraden zij ’s nachts het erf van een afgelegen woning. Toen de 72-jarige bewoonster glasgerinkel hoorde was zij meteen alert, omdat zij wist dat kort daarvoor bij de buren was ingebroken. De bewoonster sloeg direct alarm. 

Op camerabeelden was te zien dat 1 van de mannen tijdens hun vlucht nog een ruit insloeg met de klaarblijkelijke bedoeling om extra schade toe te brengen. Het lukte de politie om de mannen in de nabije omgeving van de woning aan te houden. In de auto van de mannen vond de politie naast inbrekerswerktuig ook meegenomen spullen van de eerste inbraak bij de buren.

Ravage in het huis van de buren

Bij de inbraak in het huis van de buren namen de inbrekers niet alleen goederen mee. Ze richtten ook een ravage aan in het huis. Zo sloegen ze een gat in de muur. Daarnaast zetten de mannen de kranen in de badkamer open en verstopten de afvoer. Daardoor liep de wasbak over en stroomde het water via de vloer van de 1e verdieping naar de begane grond en naar de kelder.

Cel- en taakstraffen

De rechtbank vindt bewezen dat de mannen met het doel naar Voorst zijn vertrokken om in te breken. 3 mannen krijgen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Een 22-jarige man uit Amsterdam krijgt 5 maanden celstraf, een 20-jarige man uit Duiven moet 4 maanden de cel in en een 22-jarige man uit Zandvoort krijgt 3,5 maanden gevangenisstraf. 2 van de mannen worden naast de poging inbraak verantwoordelijk gehouden voor de eerdere voltooide inbraak. 

De rechtbank veroordeelt deze 2 mannen - voor de woninginbraak bij de buren en de daarbij veroorzaakte schade - naast een gevangenisstraf ook tot een werkstraf. Een 20-jarige man uit Rheden moet 264 dagen de cel in en moet daarbij een taakstraf van 60 uur uitvoeren. Een 20-jarige man uit Zandvoort moet 260 dagen de cel in en krijgt daarbij een taakstraf van 150 uur. 

Schadevergoeding

De 5 mannen moeten aan de bewoonster een schadevergoeding van 1.000 euro betalen voor de geleden immateriële schade. De schade aan de woning van de buren is al door de verzekering vergoed. De rechtbank verklaarde de benadeelde partij daarom niet-ontvankelijk in haar vordering.

Uitspraken