Laden...

Cel- en taakstraffen voor openlijk geweld, verboden wapenbezit en bedreiging

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Cel- en taakstraffen voor openlijk geweld, verboden wapenbezit en bedreiging
Zutphen, 19 juni 2020

De rechtbank veroordeelt 3 Apeldoornse mannen van respectievelijk 48, 34 en 29 jaar voor verboden wapenbezit en openlijk geweld tegen een mannelijk familielid en zijn toen minderjarige zoon. De oudste man is ook veroordeeld voor het bedreigen van het familielid. Alle moeten krijgen cel- en taakstraffen.

De jongste en oudste man hadden in de nacht van 28 op 29 april 2018 via de telefoon een hoog opgelopen ruzie met het familielid. Hierna besloten zij het familielid op te zoeken om hem verrot te slaan. Onderweg haalden ze een derde man op.  Ook namen zij een knuppel, een neppistool en messen mee. Hierna ging het trio gewapend en onder invloed van drank midden in de nacht naar de woning waar het familielid samen met zijn 4 minderjarige kinderen verbleef. Daar gebruikte het trio samen geweld tegen het familielid en zijn zoon. Ze sloegen onder andere met een houten knuppel  en lieten een neppistool zien. Het familielid liep daarbij ernstige verwondingen aan zijn hoofd op. Ook 2 van de 3 mannen raakten bij de vechtpartij zwaar gewond en liepen blijvend letsel op. De zoon van het familielid - die zag hoe zijn vader werd mishandeld en zelf ook werd aangevallen toen hij zijn vader te hulp kwam – liep door dit incident psychische schade op.

Geen zelfverdediging

Volgens de 3 mannen handelden zij uit zelfverdediging. Volgens de rechtbank is hiervan geen sprake omdat de mannen zelf uit waren op de gewelddadige confrontatie met het familielid en het aan zichzelf hebben te wijten dat er ook geweld tegen hen is gebruikt.

Andere straf dan eis

De officier eiste naast een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 33 dagen, taakstraffen van 150 en 120 uur. Bij de strafmaat houdt de rechtbank rekening met het volgens de reclassering lage herhalingsgevaar. De mannen erkennen dat zij verkeerd hebben gehandeld en hierdoor veel leed hebben veroorzaakt. Verder speelt een rol dat het geweldsincident ruim 2 jaar geleden plaatsvond en dat de mannen sindsdien niet meer in aanraking zijn gekomen met de politie. De straf van de rechtbank is lager omdat de rechtbank niet bewezen vindt dat de mannen het familielid met messen hebben gestoken.

De straffen

De rechtbank legt aan alle 3 de mannen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op van 33 dagen. Twee mannen krijgen daarnaast 80 uur taakstraf. De 34-jarige man krijgt een taakstraf van 60 uur omdat hij niet betrokken is geweest bij het telefoongesprek en hij bij de vechtpartij geen wapen heeft gebruikt.

Schadevergoeding

Tot slot moeten de mannen samen een schadevergoeding van 1.500 euro aan de zoon van het familielid betalen.

Uitspraken