Laden...

Cel en tbs met dwang voor man uit Harfsen voor dubbele poging doodslag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Cel en tbs met dwang voor man uit Harfsen voor dubbele poging doodslag
Zutphen, 15 juni 2023

De rechtbank veroordeelt een 39-jarige man uit Harfsen voor poging tot doodslag op zowel zijn ex-partner als de moeder van zijn ex-partner. Daarnaast maakte hij zich schuldig aan een poging tot zware mishandeling van zijn ex-partner. De man krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 5 jaar opgelegd. Verder legt de rechtbank aan hem de tbs-maatregel met dwangverpleging op.

Op 1 december 2021 drong de man de woning van zijn ex-partner binnen waar hij haar met een mes in haar borst stak. Verder sloeg, stompte en schopte hij haar tegen haar hoofd. Ook sloeg de man haar met haar hoofd tegen de grond. Daarnaast stak de man de moeder van zijn ex-partner met een mes in haar buik. Dit alles gebeurde in het bijzijn van het destijds 2-jarige zoontje van de man en zijn ex-partner.

Uit de slachtofferverklaringen van de slachtoffers die zij tijdens de zitting voordroegen bleek dat het incident (psychisch) nog steeds veel impact op ze heeft. Dit soort feiten veroorzaken gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving. Dit rekent de rechtbank de man zwaar aan. 


Tbs met dwangverpleging

Op basis van adviezen van deskundigen stelt de rechtbank vast dat bij de man sprake was van een psychische stoornis tijdens het begaan van de feiten. Het is lastig om verbanden te leggen tussen de problematiek van de man en het delict, omdat de man stelde te lijden aan geheugenverlies. Ook is het hierdoor moeilijk een stellige uitspraak te doen over de kans op herhaling. De deskundigen adviseerden om de man een behandeling op te leggen. Ook de rechtbank vindt het onverantwoord om verdachte onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij, met name omdat het volstrekt onduidelijk is waarom hij tot het plegen van het delict is gekomen. Deze behandeling moet plaatsvinden in het kader van de tbs-maatregel met dwangverpleging.

Andere straf dan eis

Een langdurige en onvoorwaardelijke gevangenisstraf is op zijn plaats omdat de door de man gepleegde feiten zeer ernstig zijn. De gevangenisstraf van 5 jaar is lager dan de officier van justitie eiste, omdat de rechtbank er meer dan de officier van justitie rekening mee houdt dat naast de celstraf ook de tbs-maatregel met dwangverpleging wordt opgelegd. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man schadevergoedingen betalen aan de 2 slachtoffers. Het gaat hier om geldbedragen van ruim 40 duizend euro per persoon. 

Uitspraken