Laden...

Celstraf en rijontzegging man uit Didam voor meerdere misdrijven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf en rijontzegging man uit Didam voor meerdere misdrijven
Arnhem, 21 januari 2021

De rechtbank veroordeelt een 52-jarige Didammer tot een gevangenisstraf van 6 maanden, met aftrek van de tijd dat hij in voorarrest zat. De man krijgt ook een rijontzegging voor de duur van 13 maanden, met aftrek van de tijd dat het rijbewijs ingevorderd is geweest. De man maakte zich schuldig aan het beschadigen van een woning, rijden zonder geldig rijbewijs en - tot tweemaal toe - rijden onder invloed. 

Op 31 juli 2020 reed de verstandelijk beperkte man met zijn auto tegen de woning van zijn ex-partner. Haar dochter verbleef op dat moment ook in de woning. De man wilde overlast veroorzaken zodat zijn ex-partner en haar dochter door de woningbouwvereniging uit hun huis zouden worden gezet. Deze wraakactie (een vorm van huiselijk geweld) was zeer beangstigend voor de vrouwen. Het incident vond plaats midden in een woonwijk en veel buurtbewoners waren hier getuige van. De man lijkt door relatieproblemen en alcoholgebruik te zijn afgegleden.

Vrijheid op het spel

De man was na eerdere veroordeling in maart 2017 op vrije voeten gekomen onder de voorwaarde dat hij zich tijdens de proeftijd niet schuldig zou maken aan nieuwe strafbare feiten. Doet hij dit wel dan zou hij de 730 dagen voorwaardelijke celstraf alsnog moeten uitzitten.

Het is zorgelijk dat de man door deze actie zijn vrijheid op het spel heeft gezet. Omdat de man de voorwaarde geschonden heeft moet hij 90 dagen (van de 730 dagen) celstraf uitzitten bovenop de aan hem opgelegde gevangenisstraf. Als de man de volledige 730 dagen had moeten uitzitten, zou hij - in combinatie met de gevangenisstraf van 6 maanden - te zwaar gestraft worden voor zijn daden. Bovendien gelden de voorwaarden tot medio 2025. Dit is een goede stok achter de deur. Gaat de man opnieuw de fout in dan kan het zijn dat de man alsnog de resterende dagen moet uitzitten. 

​Schadevergoeding

Tot slot moet de Didammer een schadevergoeding betalen van iets meer dan 1.300 euro aan de woningbouwvereniging.

Uitspraken