Laden...

Celstraf en rijontzegging voor poging tot zware mishandeling en vernieling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf en rijontzegging voor poging tot zware mishandeling en vernieling
Arnhem, 17 maart 2020

De rechtbank veroordeelt een 24-jarige man uit Nijmegen tot 1 jaar gevangenisstraf. De man maakte zich schuldig aan een poging tot zware mishandeling en vernieling. Daarnaast beschadigde hij met opzet een gebouw, waardoor er gevaar ontstond.

Op 6 oktober 2019 reed de man - na het gebruik van lachgas - tot 3 keer op een persoon in. Hij deed dat doelbewust en met verhoogde snelheid. De aanleiding was een ruzie tussen de man en het slachtoffer. De man zette zijn auto in als wapen. Door puur toeval raakte het slachtoffer niet ernstig gewond.

Vernieling en beschadiging

Door het rijgedrag van de man werden verder 2 lantaarnpalen vernield. Ook is een muur van een gebouw ontzet. Achter deze muur bevond zich een elektriciteitsinstallatie, die hierdoor ook is beschadigd.

Gevoel van onveiligheid

Er waren veel getuigen van het incident, want het vond plaats midden in een woonwijk. Dit versterkt het gevoel van onveiligheid in de maatschappij. Ook houdt de rechtbank er in het nadeel van de man rekening mee dat de man dit deed na gebruik van een verdovend middel, namelijk lachgas. De rechtbank vindt daarom een gevangenisstraf passend. Omdat de man zijn auto als wapen inzette, mag hij ook 1 jaar geen motorrijtuigen besturen. De rechtbank wijkt af van de 30 maanden celstraf die de officier van justitie heeft geëist, omdat de officier van justitie uitging van een poging tot doodslag in plaats van een poging tot zware mishandeling.

Schade

Tot slot moet de man de schade van ruim 31 duizend euro aan de gemeente Nijmegen vergoeden.

Uitspraken