Laden...

Celstraf en rijontzegging voor veroorzaken ongeluk bij winkelcentrum Waterkwartier in Zutphen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf en rijontzegging voor veroorzaken ongeluk bij winkelcentrum Waterkwartier in Zutphen
Zutphen, 17 oktober 2023

De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man uit Apeldoorn tot een celstraf van 8 maanden. Daarbij krijgt de man een rijontzegging van 3 jaar.  De man veroorzaakte op een parkeerplaats van winkelcentrum Waterkwartier in Zutphen een verkeersongeluk, waarbij een vrouw gewond raakte. 

Illustratieve afbeelding

In november 2021 reed de man met een noodvaart door een druk winkelgebied. Hij schepte met zijn auto een overstekende fietser. Het slachtoffer kwam met de fiets op de motorkap terecht en viel daarna op de grond. Het slachtoffer had forse verwondingen waaronder kneuzingen en een flinke snee op haar voorhoofd. De man reed na de aanrijding door en liet het slachtoffer bloedend en gewond achter. 

Impact slachtoffer

De impact van de aanrijding op het leven van het slachtoffer is groot. Zij is langere tijd ernstig beperkt in haar dagelijks leven, waaronder de uitoefening van haar werk. De aanrijding veroorzaakte ook psychische klachten zoals angstgevoelens. Gelet op de hoge snelheid van de auto, had de aanrijding net zo goed fataal kunnen zijn. Dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen kwam alleen door toeval. Meerdere personen konden op tijd uitwijken.

Strafbepaling

De man had geen oog voor de veiligheidsrisico’s van zijn rijgedrag voor anderen. Hij neemt geen verantwoordelijkheid en geeft geen blijk van zelfinzicht. De rechtbank vindt het extra kwalijk dat de man nooit een rijbewijs heeft gehad en dus helemaal niet mocht rijden. Uit zijn strafblad blijkt bovendien dat hij al eerder is veroordeeld voor het rijden zonder rijbewijs. Hij is na de aanrijding doorgereden en hij  weigerde - kort na het ongeval - mee te werken aan een alcoholonderzoek, nadat de politie een leeg blik bier in de auto vond. Dit weegt voor de rechtbank strafverzwarend mee. 

Straf gelijk aan de eis

Rekening houdend met de ernst van het ongeluk, de gevolgen daarvan en de leeftijd van de man, vindt de rechtbank de door de officier van justitie geëiste straf passend. De rechtbank legt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 8 maanden op. Ook vindt de rechtbank een onvoorwaardelijke rijontzegging voor 3 jaar op zijn plaats. Haalt de man binnen 3 jaar na de uitspraak zijn rijbewijs, dan mag hij alsnog niet de weg op. 

Uitspraken