Laden...

Celstraf en tbs met voorwaarden voor suicide by cop

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf en tbs met voorwaarden voor suicide by cop
Zutphen, 26 april 2018

De rechtbank veroordeelt een 23-jarige man uit Doetinchem voor het bedreigen van politieagenten, bezit van een nepwapen en een winkeldiefstal. Hij krijgt een celstraf van ruim 8 maanden en tbs met voorwaarden.

Suicide by cop

De man kampte met psychische problemen en wilde dood. Hij belde op 29 augustus 2017 ’s nachts met 112 en zei dat een man met een vuurwapen in de stad liep. Later bleek dat hij zelf die man was. Toen de politie kwam, richtte de man een vuurwapen op de politie. Hij weigerde dat wapen weg te gooien, liep met gericht vuurwapen op de agenten af, haalde meerdere keren de trekker over, trok de slede terug, negeerde waarschuwingsschoten en bleef het wapen op de agenten richten. Dit deed de man ook nadat hij door politiekogels was geraakt. Toen het derde schot de man uitschakelde, bleek het wapen een neppistool te zijn.

Bedreigende situatie

De situatie is voor de agenten bedreigend geweest; zij hebben grote zorgen gehad voor voorbijgangers, hun collega’s en zichzelf. Zij hebben daarnaast in zeer korte tijd ingrijpende keuzes moeten maken, waaronder de keuze het dienstwapen te gebruiken en de keuze dat wapen al dan niet op de romp te richten. Dat laatste kon fatale gevolgen voor de man hebben, maar ook risico’s voor de agenten vanwege de kans op het voortduren van de dreiging. De man is 3 keer in de benen geraakt.

Tbs met voorwaarden, schadevergoeding

De man heeft complexe psychiatrische problematiek. Daarvoor gaat hij behandeld worden via het dwingende kader van terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden. Daarnaast moet de man aan 2 agenten schadevergoeding betalen.

Uitspraken