Laden...

Celstraf en tbs voor bedreiging en mishandeling van hulpverleners in jeugdinrichting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf en tbs voor bedreiging en mishandeling van hulpverleners in jeugdinrichting
Zutphen, 30 augustus 2019

De rechtbank legt een 19-jarige man een celstraf van 3 maanden en tbs met dwangverpleging op. Hij maakte zich schuldig aan bedreiging, mishandeling en vernieling.

Tijdens zijn verblijf in een jeugdinrichting heeft de man een groot aantal hulpverleners ernstig bedreigd en mishandeld. Ook maakte hij zich schuldig aan het bezit van xtc-pillen en speed. Daarnaast richtte de man vernielingen aan.

Volwassenenstrafrecht

Tijdens zijn verblijf in een jeugdinrichting heeft de man een groot aantal hulpverleners ernstig bedreigd en mishandeld. Ook maakte hij zich schuldig aan het bezit van xtc-pillen en speed. Daarnaast richtte de man vernielingen aan.De officier eiste 6 maanden jeugddetentie en oplegging van de PIJ-maatregel (jeugd-tbs). Maar de rechtbank past het volwassenenstrafrecht toe en volgt daarmee de adviezen van de psycholoog en psychiater.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De man is verminderd toerekeningsvatbaar. Hij pleegde de feiten onder invloed van een stoornis. De man vormt vanwege zijn psychische stoornis en agressieve gedrag een gevaar voor anderen. Een langdurige klinische behandeling is daarom noodzakelijk. Om er zeker van te zijn dat deze behandeling plaatsvindt, is tbs met dwangverpleging nodig. De tbs-maatregel duurt in dit geval maximaal 4 jaar, omdat in deze zaak volgens de wet alleen de bedreiging tbs-waardig is.

Uitspraken