Laden...

Celstraf man uit Apeldoorn voor poging doodslag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf man uit Apeldoorn voor poging doodslag
Zutphen, 30 maart 2018

Een 22-jarige man uit Apeldoorn is veroordeeld voor een poging tot doodslag. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf op van 6 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk.

De man schopte op 3 december 2017 in Apeldoorn na het uitgaan het slachtoffer - dat op de grond lag - meerdere keren met kracht tegen het hoofd. Hij had op dat moment schoenen aan. Volgens een getuige leek het op het schoppen tegen een voetbal. De man stopte pas met schoppen nadat hij door een omstander werd weggeduwd. Het slachtoffer liep onder meer een neusfractuur en een gebroken oogkas op. De man wist dat schoppen tegen het hoofd fataal kan aflopen. Hij heeft die kans op een dodelijke afloop op de koop toe genomen. De verklaring van de man dat hij een black-out had en zich niets meer kan herinneren van het geweld, vindt de rechtbank niet aannemelijk.

Strafbepaling

De rechtbank neemt bij de strafoplegging het advies van de reclassering om het volwassenenstrafrecht toe te passen over. Maar de rechtbank overweegt daarbij wel dat de man zich op het grensvlak van het jeugdstrafrecht en het volwassenenstrafrecht bevindt. Verder houdt de rechtbank veel rekening met zijn jonge leeftijd, ontwikkeling , blanco strafblad, het lage herhalingsgevaar en zijn persoonlijke omstandigheden. Om deze redenen is de straf die de rechtbank aan de man oplegt lager dan de eis van de officier van justitie. Die eiste een gevangenisstraf van 10 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk. 

Bijzondere voorwaarden

Voor de voorwaardelijke celstraf geldt een proeftijd van 2 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Deze voorwaarden zijn een meldplicht bij de reclassering en een ambulante behandeling. Die behandeling is gericht op agressieregulatie.

Tot slot moet de man het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 3.000 euro betalen.

Uitspraken