Laden...

Celstraf man uit Barneveld voor ontucht met minderjarige

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf man uit Barneveld voor ontucht met minderjarige
Arnhem, 30 december 2022

De rechtbank veroordeelt een 54-jarige man uit Barneveld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man is schuldig bevonden aan het seksueel binnendringen en het plegen van ontuchtige handelingen met een minderjarig meisje. De man moet een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen en moet zich in zijn proeftijd houden aan verschillende bijzondere voorwaarden. 

Tussen april 2022 en juni 2022 verrichtte de man meerdere seksuele handelingen bij de 12-jarge dochter van vrienden van hem. Een meisje dat hem als huisvriend van haar ouders volledig vertrouwde. De man maakte met zijn handelwijze ernstig inbreuk op de geestelijke en lichamelijke integriteit van het jonge kwetsbare slachtoffer. Het slachtoffer leefde hierdoor in een onveilige situatie en haar vertrouwen in de man - die zij als haar oom zag - werd daardoor ernstig beschaamd. De man deed dit kennelijk ter bevrediging van zijn persoonlijke lustgevoelens, zonder stil te staan bij de mogelijk langdurige nadelige psychische gevolgen voor het slachtoffer. 

Persoonlijke omstandigheden

Uit de reclasseringsrapporten volgt dat de man zijn gedrag 'normaliseert'. Volgens deskundigen is niet duidelijk wat de oorzaak van het handelen van de man is geweest. Het is daarom lastig in te schatten of er een risico op herhaling is. De reclassering adviseert verduidelijking op dit gebied door een deels voorwaardelijke straf op te leggen met bijzondere voorwaarden. De man is niet eerder veroordeeld voor soortgelijke delicten. 

Strafbepaling

De rechtbank oordeelt - kijkend naar de ernst van de zaak en uit een oogpunt van vergelding - dat niet kan worden volstaan met een andere of lichtere sanctie dan een straf die onvoorwaardelijke vrijheidsbeneming met zich brengt. 

Bijzondere omstandigheden

Aan het voorwaardelijke deel van de straf verbindt de rechtbank een proeftijd van 3 jaar en de door de reclassering geadviseerde bijzondere voorwaarden. Zo moet de man meewerken aan psychologisch onderzoek en een ambulante behandeling volgen als uit onderzoek blijkt dat dit nodig is. De rechtbank legt voorts aan de man een contactverbod met het slachtoffer op en een locatieverbod voor de gemeente Barneveld. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van in totaal 2.500 euro aan het slachtoffer betalen. 

Uitspraken