Laden...

Celstraf man uit Hoevelaken voor mensenhandel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf man uit Hoevelaken voor mensenhandel
Zutphen, 14 juli 2020

De rechtbank legt een 24-jarige man uit Hoevelaken een celstraf op van 12 maanden voor mensenhandel. Een deel daarvan (4 maanden) is voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

De man kwam via Instagram in contact met een meisje van 17 jaar. Hij probeerde haar zover te krijgen dat ze voor hem in de prostitutie ging werken. De man zou de klanten en het vervoer regelen. Hij vroeg om beeldmateriaal voor seksadvertenties; dat heeft ze hem niet gestuurd. Verder stuurde de man haar prijslijsten voor verschillende seksuele handelingen en wilde hij haar in contact brengen met een club in Amsterdam om te paaldansen. De opbrengsten zou hij met haar delen. Het rippen van klanten besprak de man ook met het meisje. Door ingrijpen van justitie is voorkomen dat het meisje daadwerkelijk in de prostitutie aan de slag ging.

Uitbuiting: seksueel en crimineel

Het prostitueren van een minderjarige is uitbuiting en een vorm van mensenhandel. De uitbuiting hoeft nog niet echt te hebben plaatsgevonden. Het is al strafbaar om een minderjarige zover te krijgen dat deze zich beschikbaar stelt voor prostitutie. De plannen om klanten te rippen tijdens een seksafspraak met het meisje leveren criminele uitbuiting op.

Grap

De man stelde dat de berichten een grap waren. Daar gaat de rechtbank niet in mee. De man wist heel goed waar hij mee bezig was, gezien de vele berichten. Hij probeerde het vertrouwen van het meisje te winnen, sprak met haar over praktische zaken zoals het regelen van telefoons en vervoer en daarnaast over de financiële kant, waaronder prijslijsten en het verdelen van de opbrengst.

Gevangenisstraf en schadevergoeding

De man is in het verleden veroordeeld voor fraude, openlijk geweld, vernieling, bedreiging en vuurwapenbezit. Ook in deze zaak blijkt dat hij bereid is om op illegale manier aan geld te komen, terwijl hij geweld niet schuwt. Kijkend naar de houding van de man is er geen reden hem een reclasseringscontact en een cognitieve vaardigheden training op te leggen. Een contactverbod moet voorkomen dat hij opnieuw met het meisje contact zoekt. De man moet het meisje bovendien een schadevergoeding betalen.

Uitspraken