Laden...

Celstraf man uit Wapenveld voor brandstichting in eigen huis

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf man uit Wapenveld voor brandstichting in eigen huis
Zutphen, 27 juli 2020

Een 73-jarige man uit Wapenveld is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden voor brandstichting in zijn eigen huis.

Illustratieve afbeelding

De man stichtte de brand op 4 januari 2020. De man woonde in een pand met 2 woningen, waardoor door de brandstichting ook de woning van de buren gevaar liep. Doordat de buren het vuur blusten bleef de schade beperkt. Wat de man heeft gedaan is zeer ernstig. Wanneer de buren niet hadden ingegrepen had de woning verder in brand kunnen vliegen en het vuur over kunnen slaan naar de andere woning in het pand.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De pyscholoog geeft aan dat er aanwijzingen zijn voor neurocognitieve problematiek (dementie/ psychogeriatrische problematiek) en mogelijk een verstandelijke beperking. Daarom is de brandstichting in verminderde mate toe te rekenen aan de man. 

Zorgmachtiging

Na aftrek van het voorarrest moet de man nog 2 maanden in de gevangenis blijven. Volgens de rechtbank is na die gevangenisstraf een zorgmachtiging voor de man de meest passende weg.

Uitspraken