Laden...

Celstraf en maximale werkstraf voor veroorzaken ontploffing in stadion NEC

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf en maximale werkstraf voor veroorzaken ontploffing in stadion NEC
Arnhem, 18 februari 2015

Een 19-jarige man uit Gendringen is veroordeeld tot een deels voorwaardelijke celstraf en de maximale werkstraf van 240 uur voor het veroorzaken van een ontploffing in het voetbalstadion van NEC in Nijmegen op 22 januari 2014 voorafgaand aan de wedstrijd NEC-FC Utrecht. De man heeft bewust het risico genomen dat het vuurwerk dat hij mee het stadion in had genomen een (zware) ontploffing zou veroorzaken.

Bewust nemen van risico

Gelet op de explosieve kracht van een Cobra 6 had de ontploffing levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel bij anderen kunnen veroorzaken. De rechtbank acht ook bewezen dat de man in ieder geval één van de slachtoffers heeft zien staan in de gracht op het moment dat hij het vuurwerk gooide. Desondanks gooide hij het vuurwerk toch in de richting van het slachtoffer. De man heeft daarmee bewust de kans geaccepteerd dat het slachtoffer en ook andere personen in de gracht door de explosie van het vuurwerk zwaar letsel zouden oplopen. Bij één van de slachtoffers is ook daadwerkelijk zwaar lichamelijk letsel ontstaan in de vorm van verschillende littekens in het gezicht en op het lichaam en blijvende gehoorschade.

Slaan en schoppen

De rechtbank veroordeelt de man daarnaast voor openlijke geweldpleging in Westervoort op 28 september 2013. Hij heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan het geweld door het slachtoffer meerdere keren achterna te lopen en hem te slaan en te schoppen. Het beroep op noodweer wordt verworpen.

Aan de man is een gevangenisstraf opgelegd van 450 dagen, waarvan 281 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en daarnaast een maximale werkstraf van 240 uren.

Veroordeling als minderjarige

De man werd daarnaast ook verdacht van enkele feiten die hij als minderjarige zou hebben gepleegd. Deze feiten zijn achter gesloten deuren behandeld. De man is veroordeeld voor de afpersing van een pinpas en pincode en diefstal van geldbedragen op 20 juni 2013 in Gendringen. Samen met de medeverdachte heeft de man misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van het slachtoffer en hem onder druk gezet om geld te betalen. Om zijn dreigende woorden kracht bij te zetten heeft hij gedreigd met een taser, of een daarop gelijkend voorwerp.

De rechtbank veroordeelt de man voor deze feiten tot een jeugddetentie van 14 dagen, waarvan 12 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Bij de strafoplegging heeft de rechtbank rekening gehouden met het vonnis in bovenstaande andere zaken waarin gelijktijdig uitspraak is gedaan.

Uitspraken