Laden...

Celstraf na dollemansrit op de A50 en bebouwde kom Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf na dollemansrit op de A50 en bebouwde kom Nijmegen
Arnhem, 14 juli 2023

De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Leerdam tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarbij mag de man 2 jaar niet rijden. De man reed zeer gevaarlijk op de snelweg en in de bebouwde kom. Met zijn rijgedrag veroorzaakte hij een ongeluk met de politie. 

Op 3 februari 2022 reed de man in de avond op de snelweg A50 met ongelooflijk hoge snelheid. Hij haalde andere weggebruikers rechts in over de vluchtstrook, hinderde andere auto’s door te bumperkleven en sneed hen af, ook doofde hij zijn lichten tijdens het rijden. Zelfs nadat meerdere politieauto’s met sirenes en zwaailichten hem achtervolgden reed de man door. De man reed in Nijmegen hard door de bebouwde kom. De politie reed dicht achter hem. De man remde toen abrupt, waardoor hij een ongeluk veroorzaakte. Daarna rende de man weg van de plek van het ongeluk, ook dit is een misdrijf.

Daarnaast reed de man in 2021 in een auto terwijl zijn rijbewijs door het CBR was geschorst. 

Vermoeden van drugsgebruik

De politie vermoedde dat de man onder invloed was van drugs, maar hij weigerde na zijn aanhouding mee te werken aan een bloedonderzoek. Wel vond de politie drugs in zijn auto.

Verklaring man ongeloofwaardig

Tijdens de zitting verklaarde de man dat hij dacht dat hij door een andere weggebruiker werd bedreigd. Hij dacht dat deze automobilist een wapen had en raakte in paniek, omdat hij eerder is beschoten. Hij verklaarde dat hij niet zag dat de politie achter hem reed. Het staat vast dat de man in 2019 slachtoffer was van een schietincident terwijl hij in een auto zat. Toch gelooft de rechtbank niet dat de man op 3 februari 2022 in paniek handelde en dat hij niet doorhad dat de politie hem probeerde aan te houden.

Recidiverisico hoog

De reclassering schat het recidiverisico hoog in. De man moest eerder meewerken aan een behandeling, maar deed dat toen niet. Daarom adviseert de reclassering  om geen bijzondere voorwaarden op te leggen. De rechtbank neemt dit advies over.

Strafbepaling

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met het feit dat de man eerder is veroordeeld voor verkeersfeiten. Toch legt de rechtbank een lagere straf op dan de eis van de officier van justitie, omdat de rechtbank vindt dat wat de man deed niet een poging tot doodslag oplevert, maar een poging tot zware mishandeling. Aan het voorwaardelijke deel van de straf verbindt de rechtbank een proeftijd van 3 jaar. Daarbij mag de man 2 jaar niet rijden.

Uitspraken