Laden...

Celstraf voor bedreiging en poging doodslag op agent in Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor bedreiging en poging doodslag op agent in Nijmegen
Zutphen, 23 januari 2024

De rechtbank veroordeelt een 34-jarige Nederlander uit Kranenburg (Duitsland) voor het bedreigen van een politieagent, een poging doodslag van dezelfde politieagent en het ernstig schenden van de verkeersregels. De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 18 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Daarbij mag de man 2 jaar lang geen motorvoertuigen besturen.

Illustratieve afbeelding

Op 15 juli 2023 kreeg de politie een melding dat de man in Groesbeek met een auto op een groepje mensen zou zijn ingereden. Toen de politie vanuit Nijmegen onderweg was naar de melding kwamen zij de man tegen. De politie ging achter de man aan, maar de man negeerde de stoptekens. Er volgde een wilde achtervolging, waarbij de man met hele hoge snelheden richting het centrum van Nijmegen reed. Zonder te remmen reed hij iedere keer door rood en hij reed meerdere keren tegen het verkeer in. Meerdere automobilisten, fietsers en voetgangers moesten hard remmen of aan de kant springen om een aanrijding met de man te voorkomen.

Poging doodslag op agent

Tijdens de achtervolging bedreigde de man een politieagent die met zijn dienstvoertuig op de weg stilstond. De man reed met hoge snelheid op hem af en stuurde zijn voertuig op het laatste moment weg. Toen deze politieagent achter de man aan ging en op de Oranjesingel naast hem reed om hem tot stoppen te manen, stuurde de man op de politieagent in. De politieagent moest daardoor naar de rijstrook voor tegemoetkomend verkeer uitwijken en zag de tegenliggers hard op hem af komen rijden. Door hard te remmen en direct daarna terug te sturen naar zijn eigen rijstrook, kon de politieagent een frontale aanrijding voorkomen. 

De rechtbank vindt dit een poging tot doodslag. Van het inrijden op het groepje mensen in Groesbeek spreekt de rechtbank de man vrij, omdat niet bewezen is dat hij dit bewust deed. 

Bijzondere voorwaarden

De man is door een psycholoog onderzocht en vindt dat zijn gedrag in mindere mate aan hem is toe te rekenen. De rechtbank verklaart hem verminderd toerekeningsvatbaar, omdat hij tijdens de misdrijven een drugsverslaving en trekken van een persoonlijkheidsstoornis had. Dit is van invloed op het gedrag van de man destijds. De rechtbank verbindt aan het voorwaardelijke strafdeel een proeftijd van 3 jaar. zodat hij tijdens die 3 jaar behandeld kan worden. Eerst wordt de man in een kliniek opgenomen en daarna krijgt hij ambulante behandelingen. Ook krijgt de man een alcohol- en drugsverbod. 

Uitzitten eerdere straf en smartengeld

De man kreeg al eerder voor een ander strafbaar feit een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken opgelegd. Omdat de man de nieuwe delicten binnen de proeftijd pleegde moet hij deze straf alsnog uitzitten.

Tot slot moet de man aan de politieagent 750 euro smartengeld betalen.

Uitspraken