Laden...

Celstraf voor inrijden op personen na ruzie café Malden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor inrijden op personen na ruzie café Malden
Arnhem, 19 december 2023

De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Wijchen tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarbij mag de man 18 maanden - waarvan 6 maanden voorwaardelijk - geen motorvoertuigen besturen. De man reed meerdere keren met zijn auto in op een groep mensen waarmee hij ruzie had. Daarbij raakte hij iemand, maar deze persoon kon direct weer opstaan.

Illustratieve afbeelding

De man reed in de nacht van 26 augustus 2023 na een ruzie in een café in Malden - onder invloed van alcohol - met een auto meerdere keren in op een groep personen. Bij 1 van deze manoeuvres raakte hij iemand. Deze persoon viel, maar kon direct weer opstaan. Die nacht vernielde de man ook een hek van een buurtbewoner door hier tegenaan te rijden. 

Afschrikken

De man verklaarde dat hij de groep wilde afschrikken. Het was volgens hem een ruzie om niks. Hij wilde niemand aanrijden, maar laten zien dat hij niet bang voor ze was. Personen uit de groep zochten ook de confrontatie op en sloegen en schopten meerdere keren tegen de auto van de man.

Geen poging doodslag

De rechtbank vindt niet bewezen dat de man schuldig is aan poging doodslag. Hiervoor zijn te weinig gegevens bekend over de snelheid waarmee de man reed en het gevaar dat daaruit ontstond. De rechtbank neemt mee dat de personen - ondanks de manoeuvres van de man - zich in de richting van de auto van de man zijn blijven begeven. Het rijgedrag van de man weerhield hen er kennelijk niet van dit te doen. Gelet op al deze factoren kan de rechtbank niet vaststellen dat sprake was van een aanmerkelijke kans op de dood van de personen in de groep. Wel oordeelt de rechtbank dat dit poging tot zware mishandeling oplevert.

Buitensporige reactie

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat een ruzie om niks met een onbekende man in een café voldoende aanleiding was voor hem om zo buitensporig te reageren. De reclassering adviseerde om een (deels) voorwaardelijke straf op te leggen met daaraan bijzondere voorwaarden gekoppeld. In de afgelopen jaren reed de man 1 keer eerder onder invloed en mishandelde hij iemand. Alcoholgebruik, in combinatie met stress, lijkt een belangrijke factor te zijn bij het plegen van geweldsdelicten. Daarom adviseerde de reclassering om een meldplicht, een ambulante behandeling en een drugs- en alcoholverbod als bijzondere voorwaarden op te leggen. De rechtbank neemt dit advies over en beslist dat de bijzondere voorwaarden gelijk ingaan. 

Andere straf dan eis

De rechtbank legt in deze zaak een kortere gevangenisstraf op dan de officier van justitie eiste. Zij gaat namelijk niet uit van poging tot doodslag, maar van meerdere pogingen tot zware mishandeling. 

Geen schadevergoedingen

De man die door auto was geraakt vorderde een schadevergoeding van ongeveer 10 duizend euro en de buurtbewoner vorderde een geldbedrag van 6 duizend euro voor zijn vernielde hek. De rechtbank verklaart beide vorderingen niet-ontvankelijk. Bij de man die door de auto was geraakt is niet duidelijk of hij gewond raakte en of dit - als dit het geval is - kwam door de aanrijding of door zijn eigen handelen tijdens die nacht. De eigenaar van het hek leed weliswaar schade, maar waar die schade uit bestaat en welk deel de verzekeraar vergoedt is nog niet duidelijk. In beide gevallen is meer informatie nodig. Deze informatie kunnen de benadeelden in een procedure bij de burgerlijke rechter inbrengen.

Uitspraken