Laden...

Celstraf voor man uit Apeldoorn na veroorzaken dodelijk ongeluk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor man uit Apeldoorn na veroorzaken dodelijk ongeluk
Zutphen, 04 februari 2021

De rechtbank veroordeelt een 55-jarige man uit Apeldoorn tot 8 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Verder krijgt hij een rijontzegging van 1 jaar opgelegd. De man veroorzaakte een verkeersongeval met dodelijke afloop.

Op 8 februari 2019 reed de man tussen de 104 en 116 kilometer per uur over de Europaweg in Apeldoorn, terwijl hier een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur geldt. Hij kende deze weg en wist dat hij een fietsoversteekplaats zou passeren. Desondanks bleef de man met hoge snelheid rijden. Hierdoor kon hij een aanrijding met een fietser niet voorkomen. De fietser overleed aan zijn verwondingen.

Resultaten ademanalyse uitgesloten van bewijs

De man werd ook verdacht van rijden onder invloed. Direct na het ongeluk voerde de politie een voorlopig ademonderzoek uit. Hieruit bleek dat hij als ervaren bestuurder verder kon rijden. Desondanks moest de man ook aan een ademanalyse meewerken. Volgens de rechtbank mag de politie deze ademanalyse alleen uitvoeren als er aan aantal voorwaarden is voldaan. De rechtbank oordeelt dat hieraan niet is voldaan. De resultaten van de ademanalyse worden uitgesloten van het bewijs. Er kan daarom niet bewezen worden dat de man reed onder invloed van alcohol.

​Voorwaardelijk strafdeel

De rechtbank ziet aanleiding voor een deels voorwaardelijke gevangenisstraf als stok achter de deur . De man is - ondanks dat al veel tijd is verstreken- moeilijk in staat om zich over het ongeval en de ernstige gevolgen daarvan te uiten. Ook tijdens een gesprek met de reclassering is de man maar heel beknopt geweest met het verstrekken van informatie. Waardoor onder meer de kans op herhaling moeilijk kan worden ingeschat. Daarom verbindt de rechtbank aan het voorwaardelijke strafdeel een proeftijd van 2 jaar.

Uitspraken