Laden...

Celstraf voor man uit Oss na dodelijke aanrijding in Zaltbommel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor man uit Oss na dodelijke aanrijding in Zaltbommel
Arnhem, 22 september 2021

De rechtbank veroordeelt een 39-jarige man uit Oss tot een gevangenisstraf van 16 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Daarbij mag de man 3 jaar lang geen motorvoertuig besturen en worden er bijzondere voorwaarden opgelegd. 

De man reed in mei 2021 over de Ketelsteeg in Zaltbommel. Langs deze weg reed hij het slachtoffer – die aan het hardlopen was – van achter aan. Het slachtoffer liep daarbij ernstig hersenletsel op en is als gevolg daarvan overleden.

Meerdere verkeersfouten

De man heeft de gevolgen nooit gewild, maar is wel schuldig aan de dodelijke aanrijding. Hij merkte het slachtoffer niet op waar dat wel had gemoeten. De Ketelsteeg is slechts enkele meters breed. Voor het veilig passeren van andere verkeersdeelnemers zullen vrijwel altijd snelheid en rijrichting aangepast moeten worden. Dat deed de man niet, waardoor hij schuldig is aan meerdere, ernstige verkeersfouten. Daarbij reed de man al jaren zonder rijbewijs.

Rijden zonder rijbewijs

Bij het bepalen van de straf stelt de rechtbank voorop dat de man al jaren auto rijdt zonder rijbewijs. Daar is hij in de afgelopen jaren meerdere keren stevig voor beboet. Hij is ondanks al die boetes gewoon blijven rijden. De man laat daarmee zien dat hij totaal onverschillig staat tegenover de risico's van zijn onverantwoorde (rij)gedrag voor andere weggebruikers. Door deze onverschilligheid is uiteindelijk iemand komen te overlijden. 

Doorrijden na het ongeval

Ook rekent de rechtbank het de man zwaar aan dat hij na het ongeval gewoon is doorgereden en vervolgens naar een vriend is gegaan. Alles wijst erop dat hij niet van plan was om zichzelf bij de politie te melden. Hij dacht alleen aan zichzelf en neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn handelen. 

Strafbepaling

Alles afwegend vindt de rechtbank een forse gevangenisstraf passend. Aan het voorwaardelijke deel verbindt de rechtbank een proeftijd van 3 jaar. Het voorwaardelijk gedeelte van de gevangenisstraf is hoger dan de eis van officier van justitie. De rechtbank wil hiermee aan de man duidelijk maken dat het echt afgelopen moet zijn met het autorijden zonder rijbewijs. 

Bijzondere voorwaarden

Het drugsgebruik, psychosociaal functioneren en de houding van de man maken dat sprake is van een hoge kans op herhaling. Daarom legt de rechtbank de bijzondere voorwaarden zoals geadviseerd door de reclassering op. Dit omvat reclasseringstoezicht, medewerking aan controle op drugsgebruik en meewerken aan persoonlijkheidsonderzoek. Daarnaast mag de man 3 jaar lang geen motorvoertuigen besturen. 

Uitspraken