Laden...

Celstraf voor meerdere woninginsluipingen in Harderwijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor meerdere woninginsluipingen in Harderwijk
Zutphen, 27 november 2023

De rechtbank veroordeelt een 29-jarige man tot een gevangenisstraf van 14 maanden. De man maakte zich schuldig aan meerdere woninginsluipingen in woningen en het helen van meerdere goederen. 

Op 23 april 2023 kwam een vrouw 's nachts terug in haar woning en zag daar een man staan. De man had een pakje zakdoekjes vast en rende de woning uit. De vrouw belde de politie, waarna de man bij het station in Harderwijk werd aangehouden. De vrouw herkende de man als de persoon die kort daarvoor in de woning was geweest.

Op 27 mei 2023 werd een man 's nachts wakker in zijn woning van geluid beneden. De man liep naar beneden en zag een voor hem onbekende man in zijn woning staan. De woningeigenaar kwam hierop in een worsteling met de onbekende man terecht. Ook de echtgenoot van de woningeigenaar kwam beneden en kreeg een klap van de man. De woningeigenaar liep meerdere snijwonden en blauwe plekken op door de worsteling. Na de insluiping miste het echtpaar onder andere een portemonnee met geld, smarthorloges en AirPods. De portemonnee werd verderop in een jas in een tuin aangetroffen. Daarop werd DNA aangetroffen dat matchte met het DNA van de 29-jarige man.

Gestolen goederen

Op de telefoon van de man werden daarnaast tussen 8 april 2023 en 31 mei 2023 foto's aangetroffen van goederen waarvan de politie vermoedde dat deze waren gestolen, waaronder een paspoort. 

Kinderen in woning

Volgens de rechtbank maakte de man zich schuldig aan een insluiping, insluiping in de nacht met geweld en het gewoonte maken van opzetheling. Met name de insluiping met gebruik van geweld vindt de rechtbank zeer ernstig. Op het moment van de insluiping waren er ook jonge kinderen in de woning. zij zagen het geweld. Dit rekent de rechtbank de man zwaar aan. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man schadevergoeding aan de slachtoffers van de woninginsluipingen betalen. Voor de insluiping op 23 april 2023 gaat om een bedrag van 651,54 euro aan materiële schade en een bedrag van 750 euro aan smartengeld. Voor de insluiping met geweld op 27 mei 2023 moet de man aan de woningeigenaar en zijn echtgenoot 2.306,27 euro  en 169,22 euro aan materiële schade betalen en in totaal 2 duizend euro aan smartengeld. Aan de dochter van het echtpaar moet de man 2.500 euro smartengeld betalen.

Uitspraken