Laden...

Celstraf voor mishandeling en bedreigingen in Ronald McDonald huis Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor mishandeling en bedreigingen in Ronald McDonald huis Nijmegen
Zutphen, 05 februari 2024

De rechtbank veroordeelt een 30-jarige man uit Enschede voor het mishandelen van zijn ex-vriendin en het bedreigen van haar ouders. Hij krijgt een gevangenisstraf van 473 dagen, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

In augustus 2023 verbleef de ex-partner van de man in het Ronald MacDonaldhuis naast het ziekenhuis in Nijmegen, omdat het ernstig zieke zoontje van haar en de man in het ziekenhuis geopereerd zou worden. Volgens de ex-vriendin en haar moeder kwam de man hun kamer van het Ronald McDonald huis binnen en mishandelde hij zijn ex-partner, onder andere door haar met zijn elleboog in de buik te stoten. Zijn ex-vriendin en haar moeder verklaarden verder dat de man de moeder vervolgens bedreigde. 

De volgende dag zou hij ook de vader van zijn ex-vriendin hebben bedreigd, vlak voor de ingang van de kinderafdeling van het ziekenhuis. 

Mishandeling en bedreiging bewezen

De rechtbank gaat uit van de verklaring van het slachtoffer, omdat haar verklaring ondersteund wordt de verklaring van haar moeder. De rechtbank vindt bewezen dat de man zijn ex-vriendin mishandelde, onder andere door haar met zijn elleboog in de buik te stoten, en dat hij haar ouders heeft bedreigd.  


Ernstige feiten

De man maakte zich schuldig aan mishandeling van zijn ex-vriendin, die ongeveer een week eerder was bevallen van hun zoontje dat ernstig ziek in het ziekenhuis lag voor een operatie op de volgende dag. Hij gaf haar desondanks een elleboogstoot in haar buikstreek, terwijl zij in het Ronald Mc Donald huis verbleef in de nabijheid van hun ernstig zieke kind. Vervolgens bedreigde de man de moeder van zijn ex-vriendin en uitte hij daarbij zeer ernstige bedreigingen. 

Een dag later bedreigde de man ook de vader van zijn ex-vriendin. Dat keer voor de ingang van de afdeling waar ernstig zieke kinderen worden behandeld en waardoor medewerkers moesten ingrijpen die de zorg aan zieke kinderen moesten onderbreken. De rechtbank rekent de man deze feiten ernstig aan. Daarnaast houdt de rechtbank rekening met het feit dat de man eerder is veroordeeld voor geweldsdelicten en hij in een proeftijd liep. 

Bijzondere voorwaarden

De rechtbank legt aan de man een gevangenisstraf van 473 dagen op, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel van de gevangenisstraf van bijna 4 maanden heeft de man inmiddels uitgezeten. 

Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet hij maximaal 1 jaar in een kliniek worden behandeld. Verder moet de man zich na die opname ook blijven laten behandelen en verblijven in een instelling voor beschermd wonen of maatschappelijke opvang. Daarnaast mag hij geen alcohol en drugs gebruiken en mag hij geen contact hebben met de slachtoffers. Als hij die voorwaarden overtreedt hangt hem alsnog de gevangenisstraf van 1 jaar boven het hoofd.

Uitspraken