Laden...

Celstraf voor poging tot doodslag in Zutphen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor poging tot doodslag in Zutphen
Zutphen, 10 juli 2020

De rechtbank veroordeelt een 39-jarige man uit Zutphen voor poging tot doodslag. De man stak op 5 december 2019 in Zutphen het slachtoffer met een mes in zijn borst. Het slachtoffer liep als gevolg hiervan in- en uitwendige verwondingen op. De man krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden opgelegd, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. 

De man ging naar de (flat)woning van het slachtoffer om drugs af te leveren. In de woning van het slachtoffer ontstond een discussie over betaling van de drugs. De man verliet uiteindelijk de woning van het slachtoffer zonder de drugs af te leveren. Het slachtoffer rende over de galerij achter de man aan. Toen het slachtoffer in het trappenhuis dicht bij de man in de buurt was, draaide de man zich om en stak hij het slachtoffer met het mes in zijn borst. Dat de steekwond het slachtoffer niet fataal werd, berust op toeval en is niet aan de veroordeelde man te danken.

Beroep op noodweer verworpen

Volgens de man was er sprake van zelfverdediging (noodweer). De man stelde dat het slachtoffer hem in de woning bedreigde met een mes en dat hij daarom de woning ontvluchtte. Hij dacht dat het slachtoffer met een mes achter hem aan rende en stak het slachtoffer daarom in het trappenhuis.

De rechtbank verwerpt dit verweer. Vaststaat dat het slachtoffer in de woning een mes in handen heeft gehad. Dit mes legde hij in de woning echter ook weer weg. De man verklaarde tijdens de zitting dat hij dat ook heeft gezien. Toen het slachtoffer achter de man aan ging, zag hij geen mes in handen van het slachtoffer. Ook is niet gebleken dat het slachtoffer de man toen bedreigde, mishandelde of op het punt stond om dat te doen. Er was dus geen sprake van een situatie waarin de man zich moest verdedigen.

Mocht de man denken dat het slachtoffer met een mes achter hem aan kwam?

De rechtbank oordeelt dat de man ook niet kon en mocht denken dat het slachtoffer met een mes achter hem aanrende en dat hij zich daarom mocht verdedigen. Het slachtoffer bedreigde de man tijdens deze achtervolging immers niet. Ook riep het slachtoffer geen dingen waaruit de man kon en mocht afleiden dat het slachtoffer een mes bij zich had of hem zou aanvallen. Daarnaast weegt de rechtbank mee dat uit de houding en het handelen van de man niet blijkt van een angst om aangevallen te worden. 

Bijzondere voorwaarden

De man hoeft 10 maanden gevangenisstraf niet uit te zitten als hij zich houdt aan bijzondere voorwaarden. De man komt onder andere onder toezicht van de reclassering en hij moet zich laten behandelen.   

Uitspraken