Laden...

Celstraf voor poging verkrachting ex-partner in Winterswijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor poging verkrachting ex-partner in Winterswijk
Zutphen, 04 mei 2023

De rechtbank veroordeelt een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats tot een gevangenisstraf van 28 maanden, met aftrek van het voorarrest. Daarbij legt de rechtbank een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op. De man maakte zich schuldig aan een poging om zijn ex-partner te verkrachten. Daarbij randde hij haar aan en bedreigde haar onder andere met de dood.  

In oktober 2022 belde de man ’s nachts aan bij de woning van zijn ex-partner in Winterswijk. Nadat zij weigerde hem binnen te laten drong hij via een raam de woning binnen. Vervolgens probeerde hij haar te verkrachten, randde hij haar aan en bedreigde haar. Hij liet hierbij een mes zien. De man ging pas weg nadat het slachtoffer dreigde uit het raam te springen. 

Geen verantwoordelijkheid

Deze zeer ernstige handelingen vonden plaats in de eigen woning van de vrouw, een plek waar zij zich juist veilig moet kunnen voelen. De rechtbank weegt in strafverzwarende zin mee dat de man de woning van het slachtoffer midden in de nacht binnendrong en dat hij geen enkele verantwoordelijkheid nam voor zijn gedrag.

Gevangenisstraf en maatregel

De gevangenisstraf is lager dan de eis van de officier van justitie, omdat de rechtbank kijkt naar hoe er in vergelijkbare zaken wordt gestraft. De rechtbank gaat hierbij uit van het strafbare feit met de zwaarste hoofdstraf , de poging tot verkrachting, omdat de gedragingen van de man die nacht in totaal 3 delicten opleverden. Naast de gevangenisstraf legt de rechtbank aan de man een maatregel op. Met die maatregel kunnen aan de man -  na het uitzitten van de celstraf - voorwaarden worden opgelegd. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man ruim 2.600 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Uitspraken