Laden...

Celstraf voor schot vanaf dak kasteel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor schot vanaf dak kasteel
Zutphen, 26 april 2018

De rechtbank veroordeelt een 57-jarige man uit Loenen voor bedreiging en wapen- en drugsbezit. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk opgelegd.

Langlopend geschil erfenis

Illustratieve afbeelding

De man heeft een al langer lopend geschil met zijn jongste broer over de nalatenschap. In oktober 2017 ging de man naar het kasteel toe. Hij droeg toen zijn oude legerkleding en was gewapend met onder meer een geweer, hakbijl en bajonet. De man ging naar het dak en loste daar een schot. Op dat moment waren er meerdere mensen in en rondom het kasteel aanwezig, waaronder de jongste broer en bezoekers. Het voorval was bedreigend voor de aanwezigen. Kort na het schot gaf de man zich over aan de gealarmeerde politie. Volgens de man wilde hij op deze manier media-aandacht krijgen voor zijn zaak.

Geen opname PBC maar afstraffing

De man kampt al lange tijd met een drugsverslaving. De psycholoog vermoedt dat de man lijdt aan waanideeën, maar kan vanwege beperkt onderzoek geen diagnose stellen. De man wilde niet meewerken aan een onderzoek door een psychiater. Voor conflicten over de erfeniskwestie is de man in het verleden niet vervolgd. Er staan geen andere geweldsdelicten op zijn strafblad. De rechtbank stuurt de man niet naar het Pieter Baan Centrum (PBC), maar straft hem voor deze zaken nu af. Een meldplicht, contact- en locatieverbod maken deel uit van de straf.

Tot slot moet de man zijn jongste broer een schadevergoeding van 500 euro betalen.

Uitspraken