Laden...

Celstraf voor steekgeweld in het verkeer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor steekgeweld in het verkeer
Zutphen, 25 februari 2022

De rechtbank veroordeelt een 47-jarige man uit Ede voor poging tot doodslag op een automobilist, het vernielen van een auto en het mishandelen van een agent. De man krijgt een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk. 

De man reed op 27 oktober 2021 in zijn woonplaats in het donker op de racefiets zonder licht. Toen een automobilist op de rem moest trappen voor de man en toeterde, ontstak de man in woede. Hij had kort daarvoor een aantal biertjes gedronken en had nog een bierfles bij zich. Toen de auto even later stilstond, viel de man eerst de auto en daarna de bestuurder aan. Ondertussen riep de man: 'jij moet dood'. De man sloeg met de bierfles de ruit aan de bestuurderskant in. Daarna stak hij door de kapotte ruit heen met de gebroken fles in op het bovenlichaam van de bestuurder. De bestuurder weerde het steken met de hand af en liep een flinke snee op. De snee moest worden gehecht en op die plek is een fors litteken zichtbaar. In zijn trui zaten steekgaten. Als gevolg van de glassplinters raakte de bestuurder ook aan zijn gezicht gewond. De bestuurder kon vanuit zijn autostoel geen kant op om aan het geweld van de man te ontkomen. De auto is door de vernielingen total loss verklaard. Toen een politieagent bezig was de bestuurder van de auto te verzorgen en de man opriep zich rustig te houden, sloeg en verwondde de man de agent door zijn wapenstok heen met de vuist in het gezicht . Het agressieve gedrag van de man heeft behoorlijke impact gehad op de agent.

Poging tot doodslag bewezen

De rechtbank vindt bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot doodslag op de bestuurder. Het is algemeen bekend dat via het bestuurdersraam van een auto het bovenlichaam, de halsstreek en het hoofd  binnen handbereik zijn, als de bestuurder aan de bestuurderszijde van de auto wordt benaderd. Ook is algemeen  bekend dat het steken met een gebroken fles met scherpe randen in de richting van deze lichaamsdelen dodelijk kan zijn. In elk geval heeft de man de kans dat hij de bestuurder door het steken met de gebroken fles dodelijk zou verwonden, op de koop toegenomen.

Gevangenisstraf

Uit psychologisch onderzoek volgt dat de man volledig toerekeningsvatbaar is. De man koos er zelf voor tijdens zijn fietstocht een aantal biertjes te drinken. Dat zijn boosheid onder invloed van alcohol omsloeg in buitengewoon agressief gedrag, is zijn verantwoordelijkheid. De man is niet eerder veroordeeld voor een strafbaar feit. Volgens de deskundigen is de kans klein dat de man opnieuw een geweldsfeit pleegt. De man staat nu onder psychologische behandeling en is daarnaast gemotiveerd mee te werken aan behandeling gericht op het reguleren van zijn emoties. De man wordt in staat geacht deze behandeling zelf op te pakken buiten het strafrecht.  Hij is direct na de gebeurtenissen gestopt met het drinken van alcohol. De rechtbank legt de man een gevangenisstraf op van 9 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De officier van justitie vond de poging tot doodslag niet bewezen, maar wel de subsidiair ten laste gelegde poging tot zware mishandeling. Zij eiste een gevangenisstraf  van 100 dagen waarvan 84 dagen voorwaardelijk met daarnaast een taakstraf van 120 uur.

Schadevergoeding

De man moet aan de automobilist een schadevergoeding betalen van ruim 3.500 euro waarvan 2.500 euro aan smartengeld. Aan de politieagent moet hij 360 euro smartengeld betalen. 

Uitspraken