Laden...

Celstraf voor vernielen 26 geparkeerde auto's in Doetinchem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor vernielen 26 geparkeerde auto's in Doetinchem
Zutphen, 07 mei 2024

De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Doetinchem tot een gevangenisstraf van 360 dagen, waarvan 253 dagen voorwaardelijk. De rechtbank vindt onder andere bewezen dat de man in zijn woonplaats in korte tijd 26 geparkeerde auto's vernielde. 

Illustratieve afbeelding

In januari 2024 was de man actief in Doetinchem. Van de meeste auto's vernielde hij een spiegel. Daarnaast vernielde hij bij 6 auto's een ruit. Ook doorzocht hij deze 6 auto's, op zoek naar geld of andere spullen. Uit 1 auto nam hij een trui mee. Uit de andere auto's werd niets vermist, zodat het daar bleef  bij een poging diefstal. 

Route van vernieling

Op zijn route vernielde de man ook 2 goudkleurige leeuwen die voor een restaurant stonden. Verder stal de man een auto die geparkeerd stond in een parkeergarage. Ook maakte hij zich schuldig aan winkeldiefstal. Daarbij bedreigde de man een beveiliger die hem daarbij betrapte. 

Mishandeling begeleider zorginstelling

In december 2023 vernielde de man een deur bij een zorginstelling. Ook sloeg hij  een begeleider dusdanig hard in zijn gezicht dat sprake was van zware verwondingen.

Geen spijt

De man zorgde voor veel schade en overlast. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij in het geheel geen spijt heeft betuigd en dat hij het verwerpelijke van zijn handelen niet inziet. Zo vernielde hij de auto's uit boosheid en vond hij dat de begeleider zich niet aan afspraken hield en daarom zelf om de klap vroeg.

Verplichte behandeling

De rechtbank houdt bij het bepalen van de strafmaat rekening met de omstandigheid dat de rechtbank in een andere procedure een zorgmachtiging heeft toegewezen. Hierdoor moet de man verplicht een behandeling ondergaan.

Stok achter de deur

De man moet voor al deze delicten 107 dagen naar de gevangenis. Het grootste deel hiervan zat de man al in voorarrest uit. Daarbij legt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf op van 253 dagen. Hier is een proeftijd van 3 jaar aan verbonden als stok achter de deur. 

Schadevergoeding

De man moet verder aan 8 benadeelde partijen een schadevergoeding betalen. Het gaat hier om een geldbedrag van in totaal ruim 3.500 euro.

Uitspraken