Laden...

Celstraf voor veroorzaken ongeval Kootwijkerbroek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor veroorzaken ongeval Kootwijkerbroek
Zutphen, 12 maart 2021

De rechtbank veroordeelt een 24-jarige Poolse man tot een gevangenisstraf van 5 maanden voor het veroorzaken van een verkeersongeval in Kootwijkerbroek in augustus 2017. Daarbij krijgt hij een rijverbod voor 2 jaar.

In augustus 2017 reed de man reed veel te hard op een smalle weg. Hij haalde een snelheid van boven de 90 kilometer per uur, terwijl hier 60 kilometer per uur was toegestaan. Hij haalde een fietser in, terwijl hij de weg niet goed overzag. Direct daarna stuurde de man de berm in om een tegenligger te ontwijken, kwam op de verkeerde weghelft terecht en botste daar tegen een andere auto. Behalve de man zelf, raakten er 2 inzittenden van zijn auto en de bestuurder van de andere auto gewond.

Onvoorwaardelijke celstraf

Volgens de rechtbank heeft de man zeer onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam gereden en zich daarmee schuldig gemaakt aan meerdere verkeersmisdrijven. Uit bloedonderzoek blijkt bovendien dat de man ruimschoots 2 keer zoveel alcohol had gedronken als toegestaan. De rechtbank vindt het rijgedrag van de man zo ernstig dat alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats is. In het voordeel van man weegt de rechtbank mee dat zijn rechtszaak door verschillende oorzaken – zoals politieonderzoek en corona – de zaak pas in februari behandeld kon worden.

Verweren advocaat verworpen

Volgens de advocaat van de man werd het bloedonderzoek niet op de juiste wijze uitgevoerd. Ook plaatste de advocaat vraagtekens bij de snelheidsmeting. De rechtbank verwerpt de verweren van de advocaat.

Schadevergoeding inzittende niet-ontvankelijk

Het leven van het slachtoffer is onomkeerbaar veranderd door de schuld van de man. De rechtbank rekent dit verdachte zwaar aan. De vordering tot schadevergoeding van 1 van de inzittenden wordt door de rechtbank niet inhoudelijk behandeld omdat deze te veel vragen oproept.

Uitspraken