Laden...

Celstraf voor zware mishandeling tijdens amateurvoetbalwedstrijd

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor zware mishandeling tijdens amateurvoetbalwedstrijd
Arnhem, 30 maart 2023

De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Den Bosch tot een celstraf voor zware mishandeling tijdens een amateurvoetbalwedstrijd. Hij krijgt een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk. 

Op zondag 28 november 2021 vond in Tiel een amateurvoetbalwedstrijd plaats tussen een club uit Tiel en een ploeg uit Den Bosch. Tijdens deze wedstrijd ontstond een vechtpartij tussen leden van beide clubs. De man uit Den Bosch, die eerder uit het veld was gestuurd en bij de dug-outs stond, rende het veld in en mengde zich in het gevecht. Hij sprong met een aanloop met zijn beide benen naar voren tegen de rug van het slachtoffer. Het slachtoffer probeerde juist net op te staan na een eerdere val en zag de man niet aankomen. Het slachtoffer werd daarbij hard geraakt in het gebied van zijn nek en hoofd en raakte daardoor gewond. 

Zwaar lichamelijk letsel

Het slachtoffer liep naast kneuzingen en zwellingen onder andere ook een hersenschudding, geheugenverlies en PTSS op. Hij kon maanden niet werken en wordt nog steeds in zijn functioneren beperkt. Vanwege de combinatie van zijn verwondingen, de uitval voor zijn werk en de langdurige beperkingen waarbij na bijna 1,5 jaar nog geen sprake is van volledig herstel, oordeelt de rechtbank dat de verwondingen van het slachtoffer aangemerkt moet worden als zwaar lichamelijk letsel.

Straf

Volgens rechtbank is er op het voetbalveld geen plek voor geweld. De man stormde vanuit de dug-out in de richting van het slachtoffer toe en viel hem van achteren aan. De rechtbank constateert dat de man geen enkel schuldbesef heeft. Ondanks het bekijken van de camerabeelden tijdens de strafzaak blijft de man volhouden dat hij slechts geduwd heeft om partijen uit elkaar te halen. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar en dient als stok achter de deur om herhaling in de toekomst te voorkomen. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van ruim 9.000 euro. 

Uitspraken