Laden...

Celstraf vrouw uit Epe voor schuld aan dood echtgenoot door nalatigheid

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf vrouw uit Epe voor schuld aan dood echtgenoot door nalatigheid
Zutphen, 24 november 2023

De rechtbank veroordeelt een 64-jarige vrouw uit Epe voor schuld aan de dood van haar 75-jarige echtgenoot. Haar onvoorzichtigheid en nalatigheid kostte haar echtgenoot het leven. De vrouw krijgt 4 maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk.

In de ochtend van 23 augustus 2022 vond de vrouw haar 75-jarige man na een val in hulpeloze toestand met zijn hoofd op de stenen vloer in de gang. Zijn rollator stond naast hem. Ze hielp haar man niet overeind en schakelde geen hulp in. De man had een verzwakte gezondheid, was slecht ter been en kon 1 arm niet goed gebruiken vanwege een breuk. De vrouw wist uit eerdere ervaring dat haar man niet zelf overeind kon komen. Ze vroeg hem kort hoe het met zijn arm was. Zij dekte hem toe met een dekbed en legde een handdoek onder zijn gezicht. Hierna bekommerde ze zich niet meer om haar man. Doordat de man op de grond bleef liggen, overleed hij later die dag. 

Zorgplicht ernstig geschonden

De vrouw schakelde pas medische hulp in toen haar man minimaal 3 uur dood op de grond lag. Dat de vrouw naast haar man op de vloer in slaap is gevallen en pas wakker werd toen hij was overleden vindt de rechtbank niet geloofwaardig. De vrouw was als echtgenote moreel en wettelijk verplicht om voor haar man te zorgen en hem te helpen. 

Strafoplegging

Rekening houdend met de keuzes die de vrouw maakte en de fatale gevolgen daarvan doet volgens de rechtbank alleen een celstraf recht aan de ernst van het handelen en nalaten van de vrouw. Strafverzachtend zijn haar leeftijd en persoonlijke omstandigheden. De vrouw was mantelzorger voor haar man. In combinatie met haar andere werkzaamheden werd de zorg voor haar man haar te zwaar. Na zijn overlijden ging de vrouw in behandeling voor haar drankgebruik. De vrouw wilde de dood van haar man niet. Bovendien zijn de gevolgen van zijn dood ook voor haar ingrijpend. 

Gevolgen voor nabestaanden

De nabestaanden, kinderen uit een eerder huwelijk, is groot verdriet aangedaan. Zij moeten hun dierbare vader en opa missen doordat de vrouw onvoorzichtig en nalatig is geweest. Zij vroegen om vergoeding van affectieschade. De vrouw moet aan 5 kinderen van haar man een schadevergoeding van in totaal 75 duizend euro betalen.

Uitspraken