Laden...

Celstraffen voor gewapende overval in winkelcentrum Bataviastad

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraffen voor gewapende overval in winkelcentrum Bataviastad
Zutphen, 21 november 2023

De rechtbank veroordeelt een 20-jarige man uit Purmerend en een 20-jarige vrouw uit Lelystad voor het plegen van een gewapende overval bij een kledingzaak in winkelcentrum Bataviastad in Lelystad. De rechtbank legt gevangenisstraffen op van 38 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Aan de vrouw legt de rechtbank daarnaast 3 jaar reclasseringstoezicht op. 

De vrouw was een ex-medewerker van de winkel en wist daarom dat iedere maandagochtend de kluis werd leeggehaald. De man en vrouw zaten beiden in geldnood. Op een maandagochtend in mei 2023 gingen zij naar de winkel en belden aan. Een medewerkster van de winkel deed de deur open, waarop de man en vrouw de medewerkster naar binnen duwden. 

De man trok  direct een vuurwapen en bedreigde de medewerkster hiermee. De vrouw roofde vervolgens het geld - een kleine 10 duizend euro - uit de kluis. Toen de man en vrouw er met het geld vandoor gingen, werden zij door heldhaftige omstanders overmeesterd. Tijdens de vluchtpoging richtte de man het vuurwapen op 1 van de omstanders. Vervolgens raakte de man met deze omstander in een worsteling en sloeg de man de omstander met het vuurwapen op zijn hoofd. 

​Strafbepaling

De rechtbank weegt bij de strafbepaling mee dat de vrouw vroeger ook had gestolen bij een andere werkgever en de man al eerder een straatroof pleegde. De rechtbank veroordeelt zowel de man als de vrouw voor de overval tot een gevangenisstraf van 38 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Daarvan hebben zij al ongeveer 6 maanden in voorarrest uitgezeten. Na detentie zal de vrouw 3 jaar hulp krijgen van de reclassering. De vrouw krijgt dan behandeling, woonbegeleiding en moet meewerken aan het aflossen van haar schulden. 

De man en de vrouw mogen daarnaast geen contact meer hebben met de ex-collega van de vrouw en niet meer bij de kledingzaak in Bataviastad komen.

Schadevergoeding

Tot slot moeten de man en de vrouw een schadevergoeding betalen aan de ex-collega van de vrouw van een kleine 7 duizend euro. De rechtbank baseert dit bedrag op het psychisch leed dat zij het slachtoffer hebben aangedaan en het eigen risico dat zij moet betalen, omdat zij therapie voor haar opgelopen trauma gaat volgen. 

Uitspraken