Laden...

Celstraffen voor gijzeling en poging tot afpersing 'geldezel' WhatsApp-fraude

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraffen voor gijzeling en poging tot afpersing 'geldezel' WhatsApp-fraude
Zutphen, 24 juni 2021

De rechtbank veroordeelt 3 mannen voor gijzeling en heling van crimineel geld. Het gaat om een 41-jarige man uit Apeldoorn, een 21-jarige man uit Arnhem en een 22-jarige man uit Houten. De 21-jarige en de 22-jarige man maakten zich daarbij ook schuldig aan poging tot afpersing. De rechtbank legt gevangenisstraffen op die variëren tussen de 12 en 40 maanden. In totaal zijn er 5 mensen betrokken bij deze zaak, waarvan 1 persoon veroordeeld is door de rechtbank Midden-Nederland. De 5e verdachte is op dit moment niet in beeld.

De 21-jarige man vroeg in 2020 aan een vriend van hem - het slachtoffer - zijn bankrekening als geldezel ter beschikking te stellen. De vriend stemde hiermee in en pinde op 27 april een bedrag dat afkomstig was van WhatsApp-fraude, hij ging er vervolgens zelf met het geld vandoor.

Op 29 april is het slachtoffer naar de toenmalige woning van de 21-jarige man in Bennekom gelokt. Daar hielden 3 mannen - waaronder de 21 -en 22 jarige man - het slachtoffer ruim 2 uur lang vast. Het slachtoffer is mishandeld, ze dwongen hem het geld terug te geven en ze dreigde om met een boormachine in zijn knie te boren.

Na de langdurige mishandeling moest het slachtoffer in de auto van de 41-jarige man en een onbekende bijrijder stappen. Samen brachten de 5 mannen het slachtoffer naar een bos in Zeist. Onderweg hield iemand een brandende peuk tegen zijn voet. In het bos moest het slachtoffer zich uitkleden terwijl dit gefilmd werd met zijn eigen telefoon. Uiteindelijk lieten ze het slachtoffer alleen achter in het bos.

​Bruut geweld gebruikt

De rechtbank vindt de gebeurtenissen zeer ernstig. Het gaat om bruut geweld met trekken van sadisme. Dat is bijzonder pijnlijk, beangstigend en traumatiserend geweest voor het slachtoffer. Het slachtoffer staat hiervoor nog steeds onder medische behandeling.

Hoogste straf

Aan de 22-jarige man legt de rechtbank met een gevangenisstraf van 40 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, de hoogste straf op. Bij de straf weegt de rechtbank in het nadeel van de man mee dat hij al vaker voor een misdrijf is veroordeeld en geweld gebruikte tegen het slachtoffer. Om de kans op herhaling te verkleinen, moet de man meewerken aan onderzoek naar mogelijke stoornissen en zo nodig, aan behandeling daarvan. Aan het voorwaardelijke deel van de straf verbind de rechtbank een proeftijd van 3 jaar.

Actief betrokken

De 21-jarige gebruikte geen geweld tegen het slachtoffer, maar was wel actief betrokken bij het plan om het slachtoffer met geweld te dwingen het geld terug te geven. Daarnaast veroordeelt de rechtbank hem in een andere strafzaak voor belediging en het gebruik van geweld tegen 2 agenten bij zijn aanhouding. De rechtbank legt aan hem een gevangenisstraf op van 36 maanden, waarvan 14 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Verder moet de man meewerken aan behandeling en onderzoek naar mogelijke stoornissen en mag hij geen contact hebben met het slachtoffer.

​Medeplichtig aan gijzeling

De rechtbank vindt het aandeel van de 41-jarige chauffeur onvoldoende voor het samen plegen van een gijzeling. Wel vindt de rechtbank hem medeplichtig omdat hij moest weten dat het slachtoffer niet vrijwillig instapte. De rechtbank spreekt de man vrij van betrokkenheid bij poging tot afpersing omdat niet kan worden vastgesteld dat hij wist dat het slachtoffer werd gedwongen geld terug te geven. De rechtbank veroordeelt de man tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden.

​Schadevergoeding

Verder moeten de 3 mannen samen in totaal ruim 4.000 euro aan smartengeld en materiële schade betalen aan het slachtoffer van de gijzeling Ook moeten zij ieder ruim 1.500 euro aan materiële schade betalen aan het slachtoffer van de WhatsApp-fraude. Tot slot moet de 21-jarige man aan beide agenten ieder 150 euro smartengeld betalen.

Uitspraken