Laden...

Celstraffen voor ontvoering en aanranding, brandstichting en caravandiefstallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraffen voor ontvoering en aanranding, brandstichting en caravandiefstallen
Arnhem, 17 september 2021

De rechtbank veroordeelt een 40-jarige man uit Boven-Leeuwen tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk voor de ontvoering van zijn 12-jarige stiefzoon, brandstichting en caravandiefstallen. Een 30-jarige man uit Wijchen wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en tbs met dwangverpleging voor de ontvoering en de aanranding van de 12-jarige jongen en de uitlokking van de brandstichting en de caravandiefstallen.

In oktober 2020 nam de 40-jarige man zijn stiefzoon vanuit Boven-Leeuwen mee naar een leegstaand en vervuild pand in Wijchen. Daar liet hij de jongen GHB drinken en bracht hem vervolgens naar een kamer. In de kamer moest de jongen zijn handen door touwlussen steken, waardoor zijn handen vast kwamen te zitten en zijn bewegingsvrijheid werd beperkt. Ook legde de man een doek over het hoofd van de jongen, waardoor zijn zicht beperkt was. Vervolgens zei de man dat hij even weg zou gaan en dat de jongen in de kamer moest blijven voor van de veiligheid van zijn halfzusje. Uiteindelijk werd de jongen in deze ruimte door de 30-jarige man aangerand. De volgende ochtend stak de 40-jarige man zijn huis in Boven-Leeuwen in brand, waardoor ernstige schade aan het pand ontstond. Ook maakte hij zich kort voor deze gebeurtenissen schuldig aan de diefstal van 6 caravans uit een caravanstalling.

Opdrachten via WhatsApp

De rechtbank stelt vast dat de 40-jarige man via WhatsApp opdrachten kreeg van de 30-jarige man. De jongere man deed zich daarbij voor als geest of medium en uitte op een zeer intense manier allerlei bedreigingen die werkelijkheid zouden worden als de opdrachten niet zouden worden uitgevoerd. De 40-jarige man voerde deze opdrachten vervolgens uit omdat hij vooral vreesde voor het leven en de veiligheid van zijn dochter. Eén van deze opdrachten was dat de 40-jarige man zijn stiefzoon naar Wijchen moest brengen, waarna de 30-jarige man de jongen heeft misbruikt. De rechtbank oordeelt dat de 30-jarige man zich daarnaast ook schuldig heeft gemaakt aan de uitlokking van de brandstichting en de caravandiefstallen omdat dit ook opdrachten van de ‘geest’ waren. 

Geen psychische overmacht

Volgens de advocaat van de 40-jarige man werd de man zodanig bedreigd dat hij in een situatie van psychische overmacht verkeerde, zodat hij niet gestraft zou moeten worden voor zijn daden. De rechtbank volgt de advocaat niet. Uit het dossier blijkt dat de 40-jarige man weliswaar op indringende wijze bedreigd werd, maar ook dat hij nog over de vrijheid beschikte om zelf beslissingen te nemen.

Straf en tbs-maatregel

De rechtbank oordeelt dat beide mannen zich hiermee schuldig hebben gemaakt aan een aantal zeer ernstige strafbare feiten. Daarbij heeft zij met name rekening gehouden met de ingrijpende gevolgen voor het destijds 12-jarige slachtoffer. Dit maakt gevangenisstraffen voor langere duur passend. De rechtbank houdt bij het bepalen van de hoogte van deze straffen wel rekening met het verschil in rol van de 2 mannen. Ook is er rekening mee gehouden dat de 40-jarige man zich niet heeft schuldig gemaakt aan de aanranding. Niet gebleken is dat hij daarvan wist. De rechtbank legt de 40-jarige man een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op, zodat er sprake is van een stok achter de deur om niet weer strafbare feiten te plegen. In het geval van de 30-jarige man heeft de rechtbank gelet op zijn psychische stoornissen naast een gevangenisstraf ook de tbs-maatregel met dwangverpleging opgelegd.

​Schadevergoedingen

De rechtbank heeft aan de 12-jarige jongen een schadevergoeding van ongeveer 10 duizend euro in totaal toegekend. Daarnaast krijgen 2 eigenaren van caravans een schadevergoeding toegekend.

Uitspraken