Laden...

Celstraffen voor oplichting, computervredebreuk en witwassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraffen voor oplichting, computervredebreuk en witwassen
Zutphen, 01 juni 2021

De rechtbank veroordeelt 2 19-jarige mannen uit Veenendaal voor oplichting en computervredebreuk tot celstraffen. 1 van de mannen maakte zich daarnaast ook schuldig aan het witwassen van de geldbedragen die door de oplichting zijn verkregen. 

Het duo lichtte meerdere oudere mensen op. De mannen - die ook met anderen samenwerkten – gingen hierbij zeer geraffineerd en volgens een vooropgezet plan te werk. Zo beschikten ze over lijsten met persoons- en bankgegevens van meer dan 19 duizend personen. Met die lijsten belden de oplichters naar beoogde slachtoffers, waarbij ze zich voordeden als bankmedewerkers. Op deze manier ontfutselden ze bankpassen, pincodes en inloggegevens van de slachtoffers. Met de passen en bankgegevens werden vervolgens limieten verhoogd en werd geld gepind. De rechtbank neemt het de mannen zeer kwalijk dat ze misbruik maakten van oudere, vaak kwetsbare personen, om hier zelf financieel beter van te worden. 

Oplichting en computervredebreuk

1 van de 19-jarige mannen maakte zich schuldig aan het samen plegen van 3 oplichtingen en de daarop volgende computervredebreuk (het inloggen in de persoonlijke bankomgeving van de slachtoffers). Hij pleegde deze misdrijven gepleegd tussen 1 september 2020 en 18 september 2020 vanuit een locatie in Rhenen. De rechtbank legt aan hem een gevangenisstraf van 12 maanden op. Hij hoeft 3 maanden van die straf niet uit te zitten als hij zich binnen 2 jaar niet opnieuw schuldig maakt aan een strafbaar feit en zich aan andere voorwaarden houdt. Deze voorwaarden houden in dat de man zich moet melden bij de reclassering en moet meewerken aan het toewerken naar structurele dagbesteding.

Sleutelpositie

Aan de andere man legt de rechtbank een hogere straf op. Deze man lichtte samen met anderen 8 oudere mensen op en maakte zich 5 keer schuldig aan computervredebreuk. Dit vond plaats tussen 1 september 2020  en 14 november 2020 vanuit een locatie in Rhenen en een - speciaal voor deze oplichtingen - in Ede gehuurd chalet. Ook maakte deze man zich schuldig aan witwassen van de verkregen geldbedragen. Bovendien had deze man een sleutelpositie in het proces van de oplichtingen en de daaropvolgende computervredebreuk. De rechtbank legt aan deze man daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op van 2 jaar. Ook moet deze man aan 2 slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 6.500 euro.   

Uitspraken