Laden...

Celstraffen voor poging woningoverval in Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraffen voor poging woningoverval in Arnhem
Zutphen, 03 juli 2020

De rechtbank veroordeelt 2 mannen tot een gevangenisstraf van 4 jaar voor een mislukte gewapende woningoverval in Arnhem. 2 vrouwen zijn medeplichtig aan de overvalpoging. Zij zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Daarnaast moeten zij een taakstraf van 240 uur uitvoeren.

Een hoogzwangere vrouw werd op 1 maart 2019 in haar woning overvallen door 4 mannen. De mannen richtten daarbij een vuurwapen op de vrouw. Ook bedreigden de mannen haar kinderen, die boven in bed lagen. Niet alle bij de overval betrokken mannen konden door de politie worden aangehouden; 2 van hen stonden nu terecht. Het gaat om een poging omdat de overvallers met lege handen zijn vertrokken.
De 2 vrouwen zijn medeplichtig aan de overval. Zo speelden zij onder meer informatie over de woning van het slachtoffer door aan de overvallers, terwijl ze wisten van de overvalplannen.

Bewijs telefoongegevens

Het bewijs in deze zaak komt voor een groot deel uit de berichten die via de telefoon over en weer werden gestuurd. Dit gebeurde zowel voor als na de overval. De mannen en vrouwen vertelden weinig over hun betrokkenheid bij de overvalpoging. Ze konden of wilden niet zeggen waar de belastende telefoonberichten over gingen of wisten dat niet meer. Wat ze wel verklaarden is vaag en vindt de rechtbank daarom niet geloofwaardig.

Strafverzwarende omstandigheden

In deze zaak is sprake van strafverzwarende omstandigheden. Het gaat om kwetsbare slachtoffers, namelijk een hoogzwangere vrouw en haar 2 jonge kinderen. Zij zijn thuis overvallen, op een plek waar iedereen zich veilig moet voelen. De rechtbank rekent het de veroordeelden daarom zwaar aan dat zij geen verantwoordelijkheid nemen voor hun daden.
De 2 vrouwen krijgen de maximale taakstraf en een lange voorwaardelijke straf omdat hun rol beperkt is geweest, zij geen relevant strafblad hebben en alleenstaand zijn met zorg voor jonge kinderen.

Schadevergoeding

Tot slot moeten de veroordeelde mannen en vrouwen een schadevergoeding van ruim 6 duizend aan het slachtoffer betalen.

Uitspraken