Laden...

Celstraffen voor stelen elektrische fietsen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraffen voor stelen elektrische fietsen
Zutphen, 22 december 2023

De rechtbank veroordeelt een 31-jarige en 29-jarige man uit Polen voor het stelen van elektrische fietsen. Aan de mannen is een gevangenisstraf van 11 respectievelijk 5 maanden opgelegd. Daarbij moeten de mannen aan de slachtoffers schadevergoeding betalen. 

Beide mannen maakten onderdeel uit van een groepje in Nederland woonachtige Poolse mannen. Dit groepje ging tussen februari en augustus van dit jaar in wisselende samenstellingen op pad om fietsen te stelen. Daarbij maakten de mannen gebruik van speciale sleutels om fietssloten in een paar seconden open te kunnen breken. Op deze wijze hebben de mannen veel fietsen gestolen. Veel diefstallen stonden op camerabeelden. De mannen zijn op deze camerabeelden herkend. 

Grote hoeveelheid aan fietsen gestolen

De 31-jarige man heeft in totaal 1 accu en 10 fietsen gestolen en 1 fiets geprobeerd te stelen. De 29-jarige man heeft 3 fietsen gestolen, 1 fiets geprobeerd te stelen en 2 fietsen in zijn bezit gehad wetende dat deze gestolen waren. De 31-jarige man krijgt daarvoor een gevangenisstraf van 11 maanden en de 29-jarige man een gevangenisstraf van 5 maanden. 

Schade vergoeden

Hoewel sommige fietsen werden teruggevonden en de meeste fietsen verzekerd waren, zorgden de mannen voor schade voor de eigenaren van de fietsen. De mannen moeten aan de eigenaren de kosten hiervan vergoeden. Zo moesten er nieuwe sloten op de teruggevonden fietsen geplaatst worden, een nieuwe accu gekocht worden of een duurdere verzekering worden afgesloten. Ook zijn er fietstassen - inclusief inhoud - niet teruggevonden. 1 fiets was niet verzekerd, zodat de kosten van deze hele fiets moeten worden vergoed. Het gaat om een totaalbedrag van ruim 4.500 euro. 

Uitspraken