Laden...

Celstraffen voor verduisteren en witwassen 19,5 miljoen euro van Belastingdienst

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraffen voor verduisteren en witwassen 19,5 miljoen euro van Belastingdienst
Arnhem, 05 juli 2018

De rechtbank legt gevangenisstraffen en geldboetes op voor het verduisteren en witwassen van 19,5 miljoen euro van de Belastingdienst. Dit gebeurde tussen 27 mei 2014 en 1 juli 2014. Een 55-jarige man uit Duiven krijgt een gevangenisstraf van 48 maanden. De rechtbank legt zijn 58-jarige plaatsgenoot een celstraf van 46 maanden op.

Een 55-jarige man uit Duiven besloot uit onvrede met zijn werksituatie om de Belastingdienst een groot geldbedrag afhandig te maken. Hij besprak zijn plan met een 58-jarige man uit Duiven, die besloot mee te doen. De 55-jarige man werkte bij de Belastingdienst en kon door zijn functie in de systemen. Hij zorgde ervoor dat een negatieve dividendbelastingaanslag van 19,5 miljoen euro werd opgelegd aan 1 van de bedrijven van de 58-jarige man.

Verhogen betalingslimiet

Op de dag dat de 55-jarige man aan zijn kompaan vertelde dat ‘het’ was gelukt, informeerde de 58-jarige man bij de bank hoe hij de betalingslimiet van zijn rekening kon verhogen. Nog voor het bedrag van de Belastingdienst op de rekening van een tweede bedrijf van de man werd gestort, is de limiet verhoogd van 50 duizend euro naar 500 duizend euro.

Turkse bankrekeningen

Nadat het bedrag op de rekening van het tweede bedrijf was gestort, werd het binnen enkele uren weggesluisd. Ze maakten 110 duizend euro over naar een derde bedrijf van de 58-jarige man. Via 41 boekingen maakten ze bijna 19,4 miljoen euro over naar 2 rekeningen in Turkije. Deze rekeningen stonden op naam van de zwager van de 58-jarige man.

Geldboetes bedrijven

De rechtbank veroordeelt de 3 bedrijven van de 58-jarige man tot geldboetes van 25 duizend, 200 duizend, en 300 duizend euro. Daarnaast bepaalt de rechtbank dat 1 van de bedrijven als bijkomende straf het in beslag genomen bedrag van 110 duizend euro, kwijtraakt. Dat is het bedrag dat op de rekening van dit bedrijf is bijgeschreven als onderdeel van het witwassen. Voor het terugkrijgen van de 19,4 miljoen euro uit Turkije loopt momenteel nog een civiele procedure.

Vrijspraak vrouwen

De vrouw van de 58-jarige man en haar zus waren ook verdachten in dit onderzoek. De rechtbank spreekt dit duo vrij van betrokkenheid bij de verduistering en het witwassen. Er is geen bewijs dat de vrouwen bij deze feiten betrokken zijn geweest.

Geen criminele organisatie

De rechtbank oordeelt dat niet bewezen is dat de mannen en bedrijven lid waren van een criminele organisatie. In deze zaak ontbreekt de structuur. De rechtbank spreekt de mannen en bedrijven dan ook vrij van dit tenlastegelegde feit.

Uitspraken